Στην εποχή του Γκρούεζα

on . Posted in Ελλάδα - Ν.Δ

 

Δεν ξέρουμε αν η έξις έγινε δεύτερη φύση του πολιτικού συστήματος ή αν είναι η φύση του πολιτικού συστήματος να αναπαράγεται με πελατειακούς διορισμούς. Ετσι, σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις στελεχών του κράτους, τούτη η κυβέρνηση μάς πήγε πολύ πίσω· στην εποχή του Θόδωρου Γκρούεζα που διακωμώδησε ο Αλέκος Σακελλάριος στο «Υπάρχει και φιλότιμο» (1965). Αν, για παράδειγμα, ψάξει κανείς τις νέες τοποθετήσεις που έγιναν πρόσφατα (στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των ιματίων που κατείχε η ΔΗΜΑΡ στο κράτος) θα βρει γνωστά ονόματα αποτυχημένων πολιτευτών και στελεχών των δύο κομμάτων· θα δει ακόμη και δημιουργία νέων θέσεων για να στεγαστούν κάποιοι απόκληροι των κομματικών μηχανισμών.

 

Χειρότερο όλων είναι η τοποθέτηση μιας περιττής γενικής γραμματέως στο στρατηγείο του κράτους που προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα του Δημοσίου. Αναφέρουμε τη λέξη «περιττή», διότι η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί τη Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αχρείαστη και έχει προγραμματίσει την κατάργησή της. Αντί όμως να καταργήσει τη Γραμματεία τοποθέτησε την κ. Χρυσούλα Μουκίου (δικηγόρο, προερχόμενη -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- από τη Ν.Δ.) στη θέση.

 

Δεν είναι μόνο η περιττή σπατάλη χρημάτων για τη διατήρηση αυτής της Γραμματείας· η κ. Μουκίου δεν είναι μόνη της, έχει και υπαλλήλους, μόνιμους και μετακλητούς. Δεν είναι καν το γεγονός ότι απολύονται καθαρίστριες από τα σχολεία για να προσλαμβάνονται ημέτεροι για να στελεχώσουν το Δημόσιο. Είναι κυρίως το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση: λεφτά για τα δικά μας παιδιά υπάρχουν, οι υπόλοιποι είναι θύματα της κρίσης. Πώς θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με ένα συνδικάτο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος προς τιμήν του αντέδρασε στον κομματικό αυτό διορισμό και το ίδιο έκανε και η υφυπουργός του κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου) όταν θα υπάρχει στη διπλανή θέση του ένα καραμπινάτο παράδειγμα παλαιοκομματισμού; Τι θα πει στους δημοσίους υπαλλήλους αν προκριθεί η κατάργηση μιας διεύθυνσης σε ένα υπουργείο; Οτι το κάνει για τον εξορθολογισμό του κράτους; «Μα», θα του απαντήσουν, «για τον εξορθολογισμό του κράτους καταργήσατε τη Γ. Γ. Εθνικού Κέντρου και προσλάβατε γενική γραμματέα; Εμείς γιατί να φύγουμε;»

 

Με αυτού του τύπου τους διορισμούς το πολιτικό σύστημα δεν χάνει απλώς το ηθικό πλεονέκτημα. Κυρίως χάνει ευκαιρίες να ανανεωθεί με ορθολογικό τρόπο. Υπάρχουν εκεί έξω παιδιά με σπουδές και προσόντα που μπορούν να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια εξορθολογισμού του Δημοσίου. Επειδή ακριβώς έχουν πλεονεκτήματα δεν θα ενταχθούν σε κομματικές παρέες και δεν πρόκειται ποτέ να ελιχθούν σε διαδρόμους της εξουσίας για να κερδίσουν μια θέση. Στην καλύτερη περίπτωση (γι’ αυτούς/ές) θα φύγουν στο εξωτερικό. Στη χειρότερη θα βολοδέρνουν αγανακτισμένοι στη χώρα μας.

 

Για μία ακόμη φορά τα δύο κόμματα εξουσίας στέλνουν το σήμα, ότι οι παλαιοκομματικές τους συνήθειες δεν πεθαίνουν. Τι και αν η χώρα είδε τη χρεοκοπία με τα μάτια της; Πρώτο μέλημα των κομματικών μηχανισμών είναι η πιστή αναπαραγωγή τους. Και αυτό θα το πληρώσει ολόκληρη η κυβέρνηση, ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι που προσπαθούν να αλλάξουν τη ρότα της χώρας.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.8.2013