Η κυβέρνηση του περίπου...

on . Posted in Ελλάδα - ΠΑ.ΣΟ.Κ


Την δεκαετία του '80 κυκλοφορούσε στην ΕΣΣΔ ένα ανέκδοτο. Ένας Σοβιετικός Πολίτης πήγε στη Lada να παραγγείλει αυτοκίνητο. Ο δημόσιος υπάλληλος-πωλητής αφού πήρε την προκαταβολή, ήλεγξε το ημερολόγιο του και δηλώνει στον υπερήφανο Πολίτη. «Μπορείτε να το παραλάβετε στις 2 Μαρτίου του 2035!». «Πρωί ή απόγευμα;», ρωτά ο αγοραστής. «Στις 4.00 μ.μ.» απαντά ο πωλητής. «Ουφ!», αναστέναξε περιχαρής ο Πολίτης. «Ευτυχώς είναι απόγευμα, γιατί το πρωί της 2ας Μαρτίου 2035 θα περάσει ο υδραυλικός να μου ξεβουλώσει την τουαλέτα».

Έτσι λειτουργούσε ο παλιός, καλός και υπαρκτός σοσιαλισμός. Όλα ήταν προγραμματισμένα στην εντέλεια. Δυστυχώς, ο δικός μας σοσιαλισμός λειτουργεί στο περίπου. Αντιγράφουμε από το ΑΠΕ: «ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί την Πάτρα το διάστημα μεταξύ 10 και 14 Φεβρουαρίου. κ.λ.π.»

«Που το παράδοξο;», μπορεί να αναρωτηθούν κάποιοι. Εδώ ο εν λόγω υπουργός έκανε κοτζάμ συνταγματική αναθεώρηση στο περίπου (και τώρα τρέχουν οι βουλευτές να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα) στην επίσκεψη στην Πάτρα θα ήταν ακριβής;

Το πρόβλημα όμως δεν εντοπίζεται μόνο στον κ. Βενιζέλο. Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα όλο το ελληνικό γκουβέρνο «στο περίπου» λειτουργεί. Αν εξαιρέσουμε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο που τουλάχιστον είχε τη λεβεντιά να στείλει δελτίο τύπο στο οποίο αναγραφόταν «η συνέντευξη τύπου θα γίνει περίπου στις 2.30 μ.μ.» και ο κ. Σκανδαλίδης κατέθεσε το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο μετά από την ημερομηνία εφαρμογής του. Από την άλλη το υπουργείο Οικονομικών τρεις διαγωνισμούς έκανε, τρεις αναβολές έχει δώσει.

Απ' όσα μάλιστα λέει σε ερώτησή του ο κ. Σωτήρης Κούβελας και η ελληνική προεδρία στο περίπου πορεύεται. «Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, έξι μήνες πριν την πραγματοποίησή της, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει αποφασίσει σε ποια πόλη θα γίνει, ούτε καν σε ποιο νομό θα γίνει και ως εκ τούτου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά ακόμη προετοιμασία.» Είμαστε τυχεροί που ξέρουμε τουλάχιστον πότε ακριβώς θα γίνει, κι αυτό γιατί προφανώς μας επιβάλλεται από τους εταίρους μας. Δικαίως λοιπόν σαρκάζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης: «ακόμη και το καρναβάλι της Πάτρας προετοιμάζεται ένα χρόνο νωρίτερα».

Ο μύθος -γιατί περί μύθου πρόκειται- θέλει τον ιταλικό φασισμό να κάνει τα τρένα να φτάνουν στην ώρα τους. Ο δικός μας σοσιαλισμός μπορεί να κάνει τους υπουργούς να φτάνουν στην ώρα τους, ή έστω να προγραμματίζουν για ένα μήνα;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.1.2003