Σήκω Ανδρέα για να δεις...

on . Posted in Ελλάδα - ΠΑ.ΣΟ.Κ


Δεν είναι σίγουρο ότι ο Ανδρέας μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα της «Νεολαίας» ΠΑΣΟΚ που ρυθμικά φώναζε «σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της Αλλαγής». Πιθανότατα να μην μπορεί να δει «τα παιδιά της Αλλαγής». Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, είδαμε αυτά τα «παιδιά» με καρέκλες στα χέρια, να χοροπηδούν ως μαϊμούδες, να μουντζώνουν ως καραγωγείς και να πιθηκίζουν συμπεριφορές μεγάλων, αυτών που ο ελληνικός λαός ελπίζει να φύγουν για να έρθει μια πιο ελπιδοφόρα νέα γενιά.

Νέα γενιά; Ποια νέα γενιά; Αυτή που τις τρεις τελευταίες μέρες βουτήχτηκε τους μηχανισμούς και στα κουκιά, δεν συζήτησε τίποτε για το μέλλον αλλά ανέδειξε το παρελθόν: «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς». Αυτών που ως μόνη απάντηση στα προβλήματα του 21ου αιώνα έχουν τα συνθήματα της δεκαετίας του '70;

Το ευτύχημα για τον τόπο είναι ότι ο Ανδρέας δεν κυβερνά τον τόπο. Το δυστύχημα είναι ότι συνεχίζει να οδηγεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δεύτερου σε δύναμη κόμματος της χώρας. Χειρότερα: ο λαϊκισμός που εισήγαγε σ' αυτή τη χώρα μόλεψε και πιο νέες γενιές. «Εκείνους των μηχανισμών», θα αποφανθούν ανακουφισμένοι κάποιοι, υπολογίζοντας ότι οι υπόλοιποι -αυτοί που δεν μετέχουν στις κομματικές νεολαίες- παραμένουν νέοι και μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα προσφέρουν φρέσκια ματιά στα πολύπλοκα προβλήματα.

Σήκω, λοιπόν, Ανδρέα για να δεις, τα παιδιά της αλλαγής που είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή σου. Εσύ δεν ήσουν που είπες «κανένας θεσμός, μόνο ο λαός»; Το είδαμε στο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, λίγο αλλαγμένο. Κανένας διάλογος, μόνον ο όχλος. Εσύ δεν ήσουν που καθιέρωσες τα «ομοιόμορφα» ψηφοδέλτια, τα οποία δεν πείραζε αν δεν ήταν και ομοιόχρωμα; Με τον ίδιο σεβασμό στις διαδικασίες φέρονται και οι επίγονοι. Ψηφοφορίες-μαϊμού μόνο και μόνο για να καταγραφούν συσχετισμοί.

Το συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανώς προάγγελος όσων θα δούμε στο συνέδριο των μεγάλων, που θα γίνει τον Φεβρουάριο. Δείχνει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιζεί ένα σοβαρό κομμάτι του τριτοκοσμικού ΠΑΣΟΚ, αυτού του ΠΑΣΟΚ που τόσα δεινά επέφερε στον τόπο. Θα είναι ευχής έργο αν ο νέος Αρχηγός του Κινήματος καταφέρει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τους φορείς της λαϊκίστικης προσέγγισης των πραγμάτων, από εκείνους που νοσταλγούν ενός Περονικού τύπου διακυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αν κοιτά στο παρελθόν ή στο μέλλον. Αν θέλει να αναστήσει το λαϊκισμό του Ανδρέα Παπανδρέου ή να φτιάξει ένα σύγχρονο προφίλ όπως διακηρύσσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Αν θέλει την Ελλάδα ευρωπαϊκή δύναμη ή τυχοδιώκτη του Τρίτου Κόσμου. Αν επιθυμεί ανάπτυξη ή κόλλημα στα τριτοδρομικά σύνδρομα. Αν θέλει τη χώρα μπροστά ή πίσω. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ. Θα καταφέρει να το κερδίσει; Απ' ότι δείχνει το συνέδριο της νεολαίας η απάντηση είναι: όχι. Δυστυχώς για τον τόπο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει εγκλωβισμένο στο λαϊκισμό του. Αυτή η χώρα αξίζει καλύτερων κομμάτων. Είτε αυτά βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.12.2004