Η γκρίνια και οι προτάσεις

on . Posted in Ελλάδα - ΠΑ.ΣΟ.Κ


Μας έχει ζαλίσει εσχάτως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προτάσεις που ισχυρίζεται ότι διαθέτει σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Προτάσεις τις οποίες πιθανότατα κρατάει κρυφές, διότι εκτός των στελεχών του που τριγυρίζουν στα ραδιοτηλεοπτικά παράθυρα ουδείς άλλος γνωρίζει.

Βέβαια, για να πούμε και του ΠΑΣΟΚ του δίκιο, ο πρόεδρός του κατέθεσε παλιότερα αρκετές και ρηξικέλευθες ιδέες σχετικά με την ανώτατη παιδεία, την περιφερειακή διοίκηση και την οικονομία, προτάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου. Σε ό,τι αφορά όμως τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές (οι οποίες αναγκαστικά ξεβολεύουν επιμέρους κομμάτια του εκλογικού σώματος), το ΠΑΣΟΚ ταλαντεύεται μεταξύ του λαϊκιστικού παλαιοΠΑΣΟΚισμού και της νοσταλγίας που δέρνει τους εκσυγχρονιστές για τις υπουργικές Μερσεντές.

Έτσι διατυπώνεται πολύς λόγος κενός περιεχομένου σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, επειδή το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει να καρπωθεί εκλογικά το συντηρητισμό των μικρομεσαίων. (Σ.Σ.: «Να 'ρθουν και οι φριχτοί μικρομεσαίοι να ξεσαλώσουν», τραγούδησε σε ανύποπτο χρόνο ο Διονύσης Σαββόπουλος, «χωρίς αυτούς τα μαγαζιά ούτε το φως δεν θα 'χαν να πληρώσουν».)

Επειδή, δε, της κοντής πολιτικής πάντα ο νεοφιλελευθερισμός της φταίει, εκτοξεύονται και διάφορες εξυπνάδες κατά των κ. Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, οι οποίοι αν μη τι άλλο λένε κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα «περί επέλασης της Δεξιάς στα δικαιώματα» κι άλλα εξόχως ανόητα.

Επειδή λοιπόν πολλά εκστομίζονται για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ωράριο των καταστημάτων, αλιεύσαμε δύο συνεντεύξεις που δόθηκαν χθες στην κρατική ραδιοφωνία σχετικά με το θέμα, έτσι για να ξεκαθαρίσουμε την ήρα της γκρίνιας από το στάρι των προτάσεων.
«Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στην ασυδοσία του ωραρίου. Στην περιφέρεια παρατείνεται κατά δεκαέξι ώρες και κατά μία ώρα την ημέρα στην Αθήνα και κατά δύο ώρες το Σάββατο», δήλωσε ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Και τι προτείνει ο αλήστου μνήμης κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ; Στις 652 λέξεις που είναι η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξή του απολύτως τίποτε. Οι θρυλούμενες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν επτασφράγιστο μυστικό.

Στο ίδιο πρόγραμμα μίλησε και κ. Στέφανος Μάνος: «Εγώ λοιπόν έκανα την εξής πρόταση... είπα ότι θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε στα μικρά καταστήματα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που να μην έχουν τα μεγάλα καταστήματα. Έτσι πρότεινα χθες στη Βουλή να δώσουμε στα μικρά καταστήματα τη δυνατότητα να επιλέγουν μόνα τους ποιο είναι το καλύτερο ωράριο γι' αυτούς. Θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει ωράριο για τα μεγάλα μαγαζιά και απόλυτη ελευθερία για τα μικρά καταστήματα. Έτσι ώστε (οι μικρομεσαίοι) να βρίσκουν στιγμές που δεν δουλεύουν τα μεγάλα και να είναι ανοιχτά τα μικρά, και συνεπώς να παίρνουν δουλειά που αλλιώς δεν θα έπαιρναν».

Το παραπάνω αποτελεί μια απλή και λογική πρόταση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Μπορεί να είναι ορθή, μπορεί να είναι και λάθος. Μπορεί π.χ. κάποιος να κατηγορήσει τον κ. Μάνο για φαβοριτισμό υπέρ των μικρών. Ή μπορεί κάποιος, από τους Αριστερούς ΠΑΣΟΚους που κυκλοφορούν λυτοί το κατακαλόκαιρο να επιχειρηματολογήσουν ότι αυτό ευνοεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Όπως κι αν το ερμηνεύσει κανείς, υπάρχει πρόταση συγκεκριμένη. Όχι η στείρα γκρίνια του κ. Πρωτόπαπα του στιλ «όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα. 65,8% αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές στο πρώτο εξάμηνο του 2005 έναντι του αντίστοιχου του 2004 και αν προσέξατε μια έρευνα προχθές στις εισηγμένες επιχειρήσεις σε όλες τις επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που έχουν σχέση με το νοικοκυριό ακόμη και στα τρόφιμα, υπάρχει σοβαρότατη μείωση του τζίρου»...

Ναι, αλλά πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να ακούσουν για Στέφανο Μάνο, διαπίστωσε η συνάδελφος που πήρε τη συνέντευξη. Μπορούν να βουλώσουν τ' αυτιά τους, απάντησε αφοπλιστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής, αν και θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για το ΠΑΣΟΚ αυτόν τον καιρό αν το βούλωναν γενικώς.

Όχι πως μας κόφτει ιδιαίτερα, αλλά ο θόρυβος το κατακαλόκαιρο είναι διπλά ενοχλητικός...

Τα φαντάσματα και οι φαντασιώσεις του 1990-1993

Πολύς λόγος έγινε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατατρύχεται, ή έστω κατατρυχόταν το πρώτο διάστημα, από τις μνήμες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικά από το άδοξο τέλος της. Αυτό ήταν αληθές. Το άκουγες σε κάθε νεοδημοκρατική συντροφιά, επισημοποιήθηκε και με το δόγμα της «ήπιας προσαρμογής». Το ζήτημα όμως είναι ότι κουβεντιάζοντας για τα φαντάσματα της Ν.Δ. ξεχάσαμε τις φαντασιώσεις του ΠΑΣΟΚ που πίστεψε ότι η ιστορία 1990-1993 μπορεί να επαναληφθεί. Ότι τάζοντας το ΠΑΣΟΚ τα πάντα στους πάντες μπορεί να καταλάβει εξ εφόδου την εξουσία.

Αυτές τις φαντασιώσεις μας τις θύμισε χθες ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το νόμο για το ωράριο. Αυτό ήταν το κλασικό μοτίβο του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1990-1993. Σε κάθε πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης οι σύντροφοι χτυπούσαν την πλάτη κάθε πικραμένου, υποσχόμενοι ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει ή θα καταργήσει το άλλο...» Τελικά, κάποια πράγματα κατήργησε (π.χ. αστικές συγκοινωνίες), αλλά τα περισσότερα τα κράτησε (π.χ. νόμος Σιούφα για το ασφαλιστικό, απελευθέρωση τηλεπικοινωνιών κ.λπ.)

Βέβαια, το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι πως καμιά φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι πως όταν επαναλαμβάνεται γίνεται φάρσα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 21.7.2005