Η πολιτική ως μετεωρολογικό δελτίο

on . Posted in Ελλάδα - ΠΑ.ΣΟ.Κ


Κουίζ Νο1: Το όνομα του κ. Παπανδρέου είναι «Γιώργος», «Γεώργιος» ή «Γιωργάκης»;

Κουίζ Νο2: Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή «ξυπνά», «αναδιοργανώνεται» ή «διαλύεται»;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι σταθερές στο χρόνο. Ούτε καν στη βδομάδα. Αν πιστέψουμε όσα κατά καιρούς αφήνουν να διαρρέουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάσχει από κάποιου τύπου μανιοκατάθλιψη. Εκεί που βρίσκεται σε ψυχική υπερδιέγερση, πέφτει σε οξεία μελαγχολία. Κι από την οξεία μελαγχολία περνά στην υπερβολική χαρά. Εξαρτάται από την εικόνα που θα βγάλει στο γυαλί ο αρχηγός του.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Ίσχυαν καθ' υπερβολήν και για τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση (ας θυμηθούμε τον πανικό, τη μελαγχολία και τις καταγγελίες όταν έγινε η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ), ισχύουν εν πολλοίς και σήμερα για την κυβέρνηση. Το πολιτικό μικροκλίμα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (εκεί πέριξ του Κολωνακίου, όπου πολιτικοί και δημοσιογράφοι ανταλλάσσουν κουτσομπολιά) μεταβάλλεται, όπως αυξομειώνεται η ισχύς των τυφώνων στο πέρασμά τους. Από κυκλώνας κατηγορίας 5 γίνεται αέρας με βροχούλα και τ' αντίστροφο. Από «Γιώργος» ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετονομάζεται σε «Γιωργάκης» και από την «κυβέρνηση των ρωμαλέων μεταρρυθμίσεων», που είχαμε το πρωί, μαθαίνουμε το μεσημέρι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που διαλύεται.

Αυτό καταρχήν δείχνει πόσο ρηχή είναι η πολιτική ανάλυση στη χώρα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η απαξιωμένη «Ολυμπιακή» να αποκτά εν μιά νυκτί το γυαλιστερό στάτους του «εθνικού αερομεταφορέα» επειδή επανεμφανίστηκε μια μελέτη του 1994 που έδειχνε (στο βαθμό που έδειχνε) κέρδη προ δεκαετίας. Ούτε μπορεί μεγάλες παρατάξεις, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, να διαλύονται και να αναγεννώνται εκ της τέφρας των μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Ήταν καλή η εμφάνιση του κ. Παπανδρέου το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Επικίνδυνα καλή για το ΠΑΣΟΚ. Επικράτησε μια ευφορία στο κόμμα της αντιπολίτευσης λες και λύθηκαν ξαφνικά όλα τα ακανθώδη προβλήματα που απασχολούν παγκοσμίως τη σοσιαλδημοκρατία ή ότι οι «Κουλούρηδες» του Κινήματος βγήκαν στη σύνταξη. Φυσικά, δεν έγινε ούτε το ένα ούτε τ' άλλο. Απλώς υπήρξε μια καλή εμφάνιση του αρχηγού, η οποία δημιουργεί κινδύνους: Μπορεί, δηλαδή, αντί να ξυπνήσει το ΠΑΣΟΚ να θαφτεί στο λήθαργο της αυταρέσκειας. Ήδη τα στελέχη του, αντί να ψάχνουν και να εξειδικεύουν προτάσεις πολιτικής, άρχισαν να μετρούν πόσοι φωτογράφοι πάνε πλέον στις συνεδριάσεις του πολιτικού συμβουλίου. Εκτός αυτών υπάρχει κι ένα ακόμη κίνδυνος. Η χρηματιστηριακού τύπου άνοδος της ευφορίας ακολουθείται πάντα από χρηματιστηριακού τύπου καθόδους. Πιθανότατα, την άλλη εβδομάδα, ή με την επόμενη δημοσκόπηση, να δούμε κατήφεια κι ενδοσκόπηση στο ΠΑΣΟΚ. Οπότε τα στελέχη του πάλι δεν θα επεξεργάζονται προτάσεις, αλλά θα ασχολούνται με την κακή εικόνα του αρχηγού τους.

Η πολιτική έχει ως θεμέλιο τη σκέψη και ως όχημα τη συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης. Αυτά απαιτούν πολύ πιο σύνθετη κι επίπονη εργασία απ' ό,τι μια καλή εμφάνιση στο γυαλί. Οι καλές εμφανίσεις πάντα ακολουθούνται από χειρότερες και οι κακές από καλύτερες. Αυτό που θα μείνει και για το οποίο θα κριθούν τελικά και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία είναι η πρότασή τους για την Ελλάδα τού αύριο. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι πολιτική. Είναι μετεωρολογικό δελτίο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.9.2005