Της Αριστεράς και της γκρίνιας...

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Μας έχει συνηθίσει στις παχιές κοινοτοπίες ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, αλλά στη Φλωρεντία ξεπέρασε ακόμη και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι διοργανωτές του Κοινωνικού Φόρουμ που γίνεται αυτή την περίοδο πρέπει να βλαστήμησαν την ώρα και την στιγμή που τον κάλεσαν. Όσοι άκουσαν την ομιλία του στην ημερίδα «Η πολιτική ως κοινό αγαθό. Η Αριστερά συζητά με το αντινεοφιλελεύθερο κίνημα» πρέπει να γύρισαν στις εστίες τους μουρμουρίζοντας: «Ματαιότης, ματαιοτήτων...». Μαύρισε η ψυχή τους...

Τι δεν τους είπε! Ότι «στον κόσμο υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις, ανισότητες κι αντιφάσεις.»

Ότι «ανατρέπονται στο διεθνές πεδίο οι κατακτήσεις για συλλογική συνύπαρξη και συνεννόηση, ανατρέπεται η αρχιτεκτονική του διεθνούς δικαίου. Η αυτοκρατορική συμπεριφορά των ΗΠΑ επιβάλλει τη νέα τάξη της υπερδύναμης.»

Ότι «γίνονται περιορισμοί, στο εσωτερικό όλων των κρατών και των κοινωνιών, των κατακτήσεων πολιτισμού, όπως το κοινωνικό κράτος, το κράτος των δημοκρατικών εγγυήσεων και της προστασίας των δικαιωμάτων.»

Ότι η ζωή μας είναι «τα δραματικά γεγονότα της Νέας Υόρκης, του Αφγανιστάν, των νήσων Μπαλί, της Μόσχας, η επιχείρηση εξολόθρευσης των Παλαιστινίων, οι ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα, η ερημοποίηση περιοχών και η εξάντληση των φυσικών πόρων, το θερμοκήπιο, το όζον, η ρύπανση, η μόλυνση, τα πυρηνικά και τοξικά απόβλητα, τα μεταλλαγμένα και τα χημικά, οι αποκλεισμοί, η φτώχεια, η νομή των πόρων, ο πληθυσμός, το δημογραφικό και η διαβίωση, οι πόλεμοι, οι αρρώστιες, οι εθνικισμοί, οι ρατσισμοί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, το εμπόριο ανθρώπων και οργάνων, η εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών, η ανεργία...»

Ότι «η κυριαρχία των σχημάτων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης ενοχοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία, την πολιτική αντίσταση και την οικολογική εγρήγορση, που αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της παγκόσμιας αγοράς και του θεσμοθετημένου ανταγωνισμού.»

Ότι «τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα μεγαλώνουν τις δυσαρέσκειες, προκαλούν ανισορροπίες και εντάσεις, τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της βίας και την επικίνδυνη διαλεκτική της τρομοκρατικής βίας και των αντιτρομοκρατικών πολεμικών εκστρατειών.»

Μετά απ' όλη αυτή την μαυρίλα οι μόνες προτάσεις του προέδρου του ΣΥΝ ήταν ότι α) πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξει ο κόσμος και β) «απέναντι στη διεθνή του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να προτάξουμε τη δική μας διεθνή αλληλεγγύη». Τελεία...

Αν όλη η Αριστερά βγάζει τόση γκρίνια και τέτοιες αναλυτικές προτάσεις, τότε η «διεθνής του νεοφιλελευθερισμού» μπορεί να αλωνίζει ήσυχη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.11.2002