Το «newspeak» της Αριστεράς

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά


Το 1948 ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ έγραψε ένα κλασικό βιβλίο. Το «1984» (στα ελληνικά εκδόσεις «Κάκτος») θεωρείται η επιτομή του ολοκληρωτισμού. Στην χώρα μας το βιβλίο αγνοήθηκε και σε πλείστες όσες περιπτώσεις συκοφαντήθηκε - φυσικά και ο συγγραφέας. Βλέπετε ο Αριστερός Όργουελ έγραψε το αριστούργημά του έχοντας κατά νου τον «σοσιαλιστικό παράδεισο», όπως παρουσιαζόταν η αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ. Το «1984» βγήκε σε μια εποχή που οι κομμουνιστικές δικτατορίες ονομαζόταν «Λαϊκές Δημοκρατίες», ο αιμοσταγής Ιωσήφ Στάλιν «πατερούλης του λαού», η εθνοκάθαρση στις Σοβιετικές «Δημοκρατίες» «σοσιαλιστική ολοκλήρωση» κ.ο.κ. Αυτή την πραγματικότητα αποτύπωνε ο Τζορτζ Όργουελ εισάγοντας τον όρο «newspeak» («Νέα Ομιλία»). Το ολοκληρωτικό καθεστώς προκειμένου να χειραγωγήσει τη σκέψη αλλοίωνε τη γλώσσα. Τα συνθήματά του ήταν απλά και πλήρως στρεβλωτικά της πραγματικότητας: «Ο πόλεμος είναι ειρήνη», «Η ελευθερία είναι σκλαβιά», «Η άγνοια είναι δύναμη».

Θα περίμενε κανείς το φαινόμενο του «newspeak» να εκλείψει μαζί με την κατάρρευση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ. Λάθος! Η ίδια η κατάρρευση των ολοκληρωτικών καθεστώτων ονομάστηκε ...«σοσιαλιστική αντεπανάσταση». Η παράδοση όμως είναι πολλές φορές πιο ισχυρή από την γνώση που φέρνει η πραγματικότητα. Έτσι το «newspeak» βασιλεύει μέχρι τις μέρες μας. Τελευταίο κρούσμα είναι η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα 84 χρόνια του: «Το ΚΚΕ», αναφέρει στην ανακοίνωση, «ήταν και παραμένει κόμμα διεθνιστικό, επομένως και γνήσια πατριωτικό».

Δεν είναι το μόνο φαινόμενο. Παλιότερα οι φονιάδες ονομάζονταν «εκτελεστές», ενώ τώρα ολόκληρη η επιχείρηση εξάρθρωσης της τρομοκρατίας βαφτίστηκε «επιχείρηση σπίλωσης του αντιδικτατορικού αγώνα», λες κι αυτός ο αγώνας δεν σπιλωνόταν τόσα χρόνια με αίμα που έφερε την υπογραφή «17 Νοέμβρη». Πριν δύο χρόνια ο νόμος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (άρα και της τρομοκρατίας) βαπτίστηκε «τρομονόμος». Σήμερα τα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού βάφτηκαν από το αριστεριστικό newspeak «λευκά». Οι ληστείες, οι φόνοι και οι ληστείες μετά φόνου έγιναν «πολιτικά εγκλήματα», ενώ οι κατηγορούμενοι για αυτές τις ειδεχθείς πράξεις «πολιτικοί κρατούμενοι». Το κράτος ονοματίζεται ως «ο μόνος τρομοκράτης», ενώ κάθε δημοσιογραφική έρευνα περί την τρομοκρατία καταγγέλλεται αδιακρίτως ως «τρομολαγνεία».

Το «αριστερό newspeak» βασίλευσε στον δημόσιο διάλογο τουλάχιστον 30 χρόνια. Έχει εμποτίσει βαθιά τη σκέψη των νεοελλήνων. Μόνο που άρχισε να γίνεται αντιληπτό και γι' αυτό έπαψε να είναι λειτουργικό. Μόνη του συνεισφορά πλέον στο κοινωνικό γίγνεσθαι είναι ο γέλωτας, οποίος είναι περισσότερο χρήσιμος από τον οξύμωρο «διεθνιστικό πατριωτισμό» του ΚΚΕ...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.11.2002