Γέφυρες ερωτημάτων

on . Posted in Ελλάδα - Αριστερά

Ηταν αναλυτικό το κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Προοδευτικών Πολιτών - Γέφυρα» (25.2.2019) σε ό,τι αφορά τους δύο πρωταγωνιστές των ερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. «Η Ν.Δ.», γράφουν, «με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα κινείται ραγδαία προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και ακροδεξιές θέσεις, όμηρος της πιο ακραίας πτέρυγάς της. Εντάσσεται έτσι στις αντίστοιχες τάσεις στην Ευρώπη, όπου το ΕΛΚ συγχρωτίζεται με τα κόμματα του Ορμπαν, του Κουρτς και του Σαλβίνι».

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο αναλυτικοί: «Συνεχίζουμε να είμαστε κριτικοί σε δισταγμούς και ολιγωρίες που μπλοκάρουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και θολώνουν το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης. Εκτιμούμε ωστόσο πως η κυβέρνηση διηύθυνε, μέσα από δύσκολες συμπληγάδες, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρά τις δεσμεύσεις που συνεχίζουν να ισχύουν, έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών (ιθαγένεια, σύμφωνο συμβίωσης κ.λπ.) και ακολουθεί φιλοευρωπαϊκή πολιτική, συμπαρατασσόμενη με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».

Ηταν μεν αναλυτικοί, αλλά όχι τόσο για να πεισθεί κάποιος. Ποιοι είναι οι «δισταγμοί και ολιγωρίες που μπλοκάρουν τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας»; Μην είναι το άρθρο 16, που με νύχια και δόντια ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει αναλλοίωτο, χαντακώνοντας πρώτα απ’ όλα τα δημόσια πανεπιστήμια; Μην είναι οι αλλαγές του νόμου για τις δημοτικές εκλογές, ο πρώτος εκ των οποίων θα αφήσει ακυβέρνητους τους δήμους και ο δεύτερος αλλάζει τον εκλογικό χάρτη 90 ημέρες πριν από την αναμέτρηση;

Ποιος «θολώνει το πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης» κι, επιπλέον, πού το βρήκαν αυτό το στίγμα; Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ν.Δ., η καταγγελία έχει όνομα και επώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης· συν εκείνα των Ορμπαν, Κουρτς και Σαλβίνι. Τα προβλήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώνυμα; Ο κ. Παύλος Πολάκης ευθύνεται για κάτι; Ο πρωθυπουργός που αγκαλιάζει τον κ. Πολάκη με την εμπιστοσύνη του;

Ολα αυτά θα μείνουν αναπάντητα. Οχι επειδή οι σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες δεν μπορούν να απαντήσουν· κάποιοι από αυτούς είχαν πει πολλά κατά το παρελθόν. Πρωτίστως, διότι «επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει τον δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα». Η φραγή του Δεξιού/Ακροδεξιού μπλοκ προφανώς αφορά μόνο τη Νέα Δημοκρατία και όχι π.χ. τους ΑΝΕΛ, τους οποίους ο πρωθυπουργός ακόμη χαϊδεύει, ίσως επειδή είχε «μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία» (13.1.2019).

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 28.2.2019