Τ’ αγαπημένα τους της ΕΡΤ

on . Posted in Eλλάδα


Ευτυχώς που υπάρχει και η ΕΡΤ και μάθαμε ότι η Νεολαία του Συνασπισμού κάνει φεστιβάλ!

Δεν αστειευόμαστε. Το γεγονός ότι τα δελτία ειδήσεων των κρατικών καναλιών αγνόησαν αυτή τη «φοβερή» είδηση, είχε ως αποτέλεσμα μια δριμεία καταγγελία του κόμματος της «προόδου, οικολογίας κ.λπ.» και πολλοί εξ ημών πληροφορήθηκαν το κοσμοϊστορικό αυτό γεγονός.

Διότι αν η ΕΡΤ μετέδιδε την είδηση, ουδείς εκτός των διοργανωτών θα το αντιλαμβανόταν. Με την καταγγελία το μάθαμε περισσότεροι.

Η δικαιολογία της ΕΡΤ ήταν ότι δεν μεταδόθηκαν άλλες προαναγγελίες φεστιβάλ πολιτικών νεολαιών και συνεπώς δεν μεταδόθηκε και η είδηση της «Ριζοσπαστικής Νεολαίας».
Λάθος!
Η σωστή, δημοσιογραφικά, απάντηση είναι ότι η συγκεκριμένη προαναγγελία δεν ενδιέφερε κανένα πλην των διοργανωτών της εκδήλωσης. (Προσοχή! Δεν μιλάμε γι' αυτό καθαυτό το φεστιβάλ, αλλά για την προαναγγελία του!)

Έτσι, με την ίδια λογική θα έπρεπε να μεταδίδεται η προαναγγελία των φεστιβάλ που κάνουν οι Κρήτες, οι Ηπειρώτες, οι σιδηρουργοί για να τιμήσουν τον προστάτη Αγιό τους, το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας και οι εκδηλώσεις άλλων συμπαθών ομάδων, οι οποίες στο κάτω-κάτω της γραφής έχουν περισσότερα μέλη από τη Νεολαία του «Συνασπισμού της Προόδου κ.λ.π.»

Το αποτέλεσμα, βέβαια, θα ήταν να μην έχουμε δελτία ειδήσεων στα κρατικά κανάλια, αλλά δελτία αναγγελίας πανηγύρεων. Το επόμενο αποτέλεσμα θα ήταν να μη βλέπει κανείς τα κρατικά κανάλια και μετά όλοι μαζί ν' αναρωτιόμαστε τι έχει ο έρμος ο δημόσιος τομέας και ψοφάει.

Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ). Οι πολλοί αρχισυντάκτες στα δελτία και τα πολλά αφεντικά στο τιμόνι. Κάθε κόμμα θέλει να ορίζει την πορεία τους. Κι ενώ όλοι εκστομίζουν μεγαλόστομες διακηρύξεις, πως η ΕΡΤ μπορεί να γίνει κερδοφόρα και να ανταγωνιστεί με ποιοτικά κριτήρια τα ιδιωτικά κανάλια, όλοι τρέχουν να χώσουν το μονόστηλο στο δελτίο ειδήσεων. Αν δεν περάσει, προβαίνουν σε βαρύγδουπες καταγγελίες. Ή εκτός, πάλι, αν η προαναγγελία πανηγύρεων εμπίπτει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αποκτήσει η ΕΡΤ, πράγμα για το οποίο πολλοί βάσιμα θα αμφέβαλλαν.

Αποκαλύπτεται δι' αυτής της καταγγελίας ο λόγος που διάφοροι κόπτονται περί του «δημοσίου χαρακτήρα», είτε της «Ολυμπιακής» είτε άλλων υπηρεσιών. Μόνο με κρατικές υπηρεσίες αποκτούν υπόσταση και θέση στα δελτία ειδήσεων. Υπήρχε ποτέ περίπτωση το υποσύνολο του 3% να περάσει την προαναγγελία φεστιβάλ σε κάποιο δελτίο ειδήσεων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου; Φυσικά όχι. Μόνον ένα κρατικό κανάλι -και διά της πολιτικής πιέσεως- θα μπορούσε να τους κάνει το χατίρι.

Ακόμη καλύτερα θα ήταν στην αλήστου μνήμης ΕΣΣΔ. Εκεί τα κανάλια έπαιζαν πρώτη είδηση την προαναγγελία των φεστιβάλ της «Κομσομόλ». Βέβαια, τότε δεν θα είχαμε φεστιβάλ Συνασπισμού, αλλά μόνο της ΚΝΕ, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 29.9.2005