Eλλάδα

Ο γλωσσικός πληθωρισμός

on . Posted in Eλλάδα

Το βασικό χαρακτηριστικό του πληθωρισμού είναι ο ευτελισμός του νομίσματος ή στην προκειμένη περίπτωση των λέξεων. 

Κάποιο άγαλμα που είδα

on . Posted in Eλλάδα

Δεν είδαμε κανένα κίνημα για τον εκφυλισμό του δημόσιου χώρου από οικιστικές παρεμβάσεις. Δεν συζητούνται καν οι μουτζούρες που έχουν γεμίσει τους τοίχους.

Γυναικοκτονίες και άλλα στερεότυπα

on . Posted in Eλλάδα

Πολλές φορές το κυνήγι των στερεοτύπων οδηγεί σε νέα στερεότυπα, δηλαδή σε σκληροδεμένα πλέγματα αντιλήψεων που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δεν οδηγούν στη λύση προβλημάτων.

«Για εμένα…»

on . Posted in Eλλάδα

Μοιάζει πως το «για εμένα…» δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά προδίδει συνολική στάση προς το κοινωνικό σύνολο.

Πρόληψη και πυρόσβεση

on . Posted in Eλλάδα

Στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς το κράτος έχει το μεγαλύτερο βάρος. Για την πρόληψή της το έχουν οι πολίτες. Επειδή δεν μπορεί να υπάρχει ένας χωροφύλακας ή δασοπυροσβέστης σε κάθε δένδρο, υπάρχει η συκοφαντημένη «ατομική ευθύνη».

Να προστατεύουν και να υπηρετούν;

on . Posted in Eλλάδα

Οι Έλληνες αστυνομικοί ορκίζονται μόνο «να υπερασπίζω με πίστη και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός μου τις σημαίες. Να υπακούω στους ανωτέρους μου και να εκτελώ πρόθυμα τις διαταγές τους».

Η εξαίρεση στην πανδημία

on . Posted in Eλλάδα

Σε όλες τις χώρες οι αρνητές των μέτρων ανήκουν κατά κύριο λόγο στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά. Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι αντίστροφα: 55% ανήκουν στην Αριστερά, έναντι 34% που δηλώνουν δεξιοί.

Προνόμια ή διακρίσεις;

on . Posted in Eλλάδα

Δυστυχώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για να διαμορφωθεί κάποια θεωρία δικαιωμάτων, υγειονομικού –ας πούμε– τύπου.

Ο περί κοινωνίας λόγος…

on . Posted in Eλλάδα

Είναι απορίας άξιον πώς, με τόση διδαχή περί κοινωνίας, εμφανίζεται τέτοιο μέγεθος γαϊδουριάς ως προς τους πιο ευάλωτους.

Δύο βήματα μπρος κι ένα πίσω

on . Posted in Eλλάδα

Δεν προσπαθήσαμε απλώς «να εξομοιωθώμεν με τους λοιπούς συναδέλφους μας Ευρωπαίους», όπως γράφει η ιστορική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Εθνους, αλλά με τους καλύτερους από αυτούς.

Ο νόμος και ο δρόμος

on . Posted in Eλλάδα

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του όχι λόγω κάποιας συνωμοσίας, ούτε εξαιτίας της μοίρας, αλλά διότι –όπως γίνεται πάντα στην Ελλάδα– οι νόμοι καταργούνται στον δρόμο.

Το καλό να λέγεται…

on . Posted in Eλλάδα

Η πρωτοβουλία «μεγάλης και γνωστής εφημερίδας η οποία, μπράβο της, κυκλοφόρησε μια μέρα κι έβαλε ως ένθετο το περιοδικό και έδωσε στη “Σχεδία” όλα τα έσοδα εκείνη της ημέρας»

Προφάσεις εν αμαρτίαις

on . Posted in Eλλάδα

Ολα όσα είπε ο πρόεδρος των κλινικαρχών ακούγονται ως προφάσεις εν αμαρτίαις ή, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει τρεις μέρες δικαιολογείται».

Το μέτωπο των αρνητών

on . Posted in Eλλάδα

Το μέτωπο των αρνητών της πανδημίας, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έχει κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλές διαφορές που πηγάζουν από διαφορετικές μεταφυσικές παραδόσεις.

Ο χορός των Αγανακτισμένων

on . Posted in Eλλάδα

Το «ρεύμα της αμφισβήτησης» (των πάντων και ειδικώς της πολιτικής) απλώθηκε την περασμένη δεκαετία σαν γλίτσα και βρήκε νέα προβλήματα για να εκφραστεί ως δήθεν λύση.

Ατομική και κοινωνική ευθύνη

on . Posted in Eλλάδα

Όπως δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς τα άτομα, έτσι και η κοινωνική ευθύνη δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά το άθροισμα ατομικών συμπεριφορών.

Επιδημιολόγοι και συγκοινωνιολόγοι

on . Posted in Eλλάδα

Δεν υπάρχει Σωτήρης Τσιόδρας των συγκοινωνιολόγων για να εξηγήσει με μειλίχιο και πειστικό τρόπο τα θετικά αποτελέσματα που πιθανώς θα έχει ο «Μεγάλος Περίπατος».

Περίπατος και ταλαιπωρία

on . Posted in Eλλάδα

Οι οδηγοί της πόλης ταλαιπωρήθηκαν πολύ και συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που έχουν τις ίδιες επιπτώσεις με την κατασκευή των έργων για τον «Μεγάλο Περίπατο» δηλαδή τα μποτιλιαρίσματα.

Τα καλά νέα της διπλής κρίσης

on . Posted in Eλλάδα

Η κυβέρνηση ευτυχώς ανταποκρίνεται με επάρκεια στη διπλή κρίση που ζούμε και οι αντιπολιτευτικές κορώνες που ακούγονται δεν ξεπερνούν τα όρια του λογικού.