Η πολιτική και το τσιγάρο

on . Posted in Ελλάδα


Υπήρχε μια παλιά κινηματογραφική ταινία στη οποία ο πρωταγωνιστής προσπαθούσε να κόψει το τσιγάρο. Πάσχισε παντοιοτρόπως μα δεν τα κατάφερνε και στο τέλος απευθύνθηκε σε μια εξειδικευμένη εταιρία. Εκείνοι του μήνυσαν πως αν υπογράψει το συμβόλαιο, δεν έχει δρόμο επιστροφής. Θα κόψει θέλει - δεν θέλει το τσιγάρο σε έξι μήνες. Υπέγραψε κι άρχισε το μαρτύριό του: Την πρώτη φορά που άναψε τσιγάρο σε ένα μπαρ έφαγε ένα ξεγυρισμένο χαστούκι. Την δεύτερη φορά το φούντωσε στο σπίτι του, και η εταιρία τον μαστίγωσε. Την τρίτη του ακρωτηρίασαν το μικρό δάκτυλο κ.λ.π. μέχρι που συνεμορφώθη με τας υποδείξεις.

Το θρίλερ αυτό μου θύμισαν οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Υγείας ότι θέλει να ... κόψει την πολιτική. «Διαφωνώ ριζικά με τον τρόπο και τον χρόνο που επέλεξε να ανακοινώσει την απόφασή του», δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Λαλιώτης. Δηλαδή πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος; Αμέσως πριν τις εκλογές; (Λιγοψύχησε, θα πουν) Κατά την διάρκεια του εκλογικούς αγώνα; (Δεν αντέχει την πίεση) Μετά τις εκλογές; (Στενοχωρήθηκε που δεν είναι υπουργός ή βουλευτής ή όπως ειπώθηκε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1964 «δεν άντεχε να βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης») Ένα είναι σίγουρο: όποτε κι αν αποφάσιζε να ανακοινώσει την αποχώρησή του τα ίδια θ' άκουγε.

Περιβόλι μπορούν να χαρακτηριστούν και όσα είπε στο «Σκάι» η κ. Νόρα Κατσέλη: «την δήλωση ότι "είμαι κουρασμένος και θέλω να ξεκουραστώ" δεν την καταλαβαίνω. Όταν δουλεύεις με την καρδιά σου για ένα όραμα που έχεις δεν κουράζεσαι ποτέ ...αυτό που βλέπω ότι κουράζει όταν δεν λειτουργείς με την καρδιά αλλά λειτουργείς με το μυαλό και τσακίζεται η καρδιά σου, τότε δεν μπορείς να δουλέψεις καλά, άρα κουράζεσαι». Δεν γνωρίζω αν υπάρχει περίσσευμα καρδιάς στην κυβέρνηση, αλλά βασικά στο ΠΑΣΟΚ έλλειμμα μυαλού διαπιστώνεται (και ολίγου συντακτικού της ελληνικής γλώσσας).

Πέραν των προαναφερθέντων όλοι οι θεριακλήδες της πολιτικής επεσήμαναν στον δυστυχή κ. Παπαδόπουλο, ότι γενικώς το «κακό χούι δεν κόβεται», ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί, να αναθεωρήσει κ.λ.π.

Ηθικόν δίδαγμα: η πολιτική και το τσιγάρο δεν κόβονται εύκολα. Ακόμη κι αν θες να τα παρατήσεις δεν σ' αφήνουν οι διαόλοι...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 4.6.2002