Η εσωστρεφής εξωστρέφεια

on . Posted in Ελλάδα


Είναι αστείο το πολιτικό παιγνίδι όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Με «νον-πέιπερς» και «νον-κουβέντες», με θαψίματα και φληναφήματα, ένας ολόκληρος μικρόκοσμος πολιτικών και δημοσιογράφων κινείται πέριξ του Κολωνακίου και δεν βλέπει πέρα από το «Ντα Κάπο» κι άλλες καφετέριες υψηλής πολιτικής. Όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από κινήσεις, συμμαχίες και συνομωσίες. Τι έκανε ο Α, τι έγραψε ο Β, τι δήλωσε ο Γ και που το πάει ο Δ. Είναι μια εσωτερικευμένη συζήτηση -με δικούς της κώδικες και μυστικά, με αιχμές και υπονοούμενα- χωρίς ουσία και πολιτική.

Η εσωστρέφεια που εξορκίζει ο πρωθυπουργός δεν είναι παρά μια παράμετρος της συνολικής εσωστρέφειας του πολιτικο-δημοσιογραφικού συμπλέγματος, που ασχολείται με το σκηνικό της πολιτικής και όχι με την πολιτική καθαυτή. Τι άλλο παρά εσωστρέφεια είναι η συζήτηση περί επιστροφής του κ. Αβραμόπουλου στη ΝΔ και όλες οι παραφυάδες της: πως θα επιστρέψει, ως τι θα επιστρέψει, πότε θα επιστρέψει κ.λ.π.; Ποιο πρόβλημα θα λύσει η εκλογή προέδρου από το συνέδριο ή τη βάση του ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα λύνει κάποια προβλήματα του κ. Παπανδρέου ή του κ. Βενιζέλου, αλλά δεν πρόκειται να επιταχύνει την Εθνική Οδό που χρόνια τώρα περιμένουμε να περατωθεί.

Το καινούργιο παιγνίδι ερωταπαντήσεων στους πολιτικο-δημοσιογραφικούς κύκλους ονομάζεται «αν είσαι μάνα και πονείς πες μας τι υπουργεία δίνει ο Καραμανλής». Οι «έγκυρες πηγές» μπήκαν στο χορό των διαρροών. «Ήμουν προχθές με τον πρόεδρο, και μόλις του ‘πα για το Α' υπουργείο, χαμογέλασε. Καλό σημάδι...», λέει ο ένας. «Σιγά μην δώσει το Β' υπουργείο στον δείνα», γράφει ο άλλος.

Το άλλο παιγνίδι ονομάζεται ανασχηματισμός. Πότε θα γίνει; Σε τι εύρος; Ποιοι «παίζουν»; Κανείς δεν κουβεντιάζει αν ο εκείνοι που ... «παίζουν» ξέρουν να λύνουν προβλήματα. Μόνο αν έχουν καλές σχέσεις με το «περιβάλλον». Θα είναι κοινοβουλευτικοί ή εξωκοινοβουλευτικοί οι νέοι υπουργοί; Λες και η αποτελεσματικότητα ενός πολιτικού περνά από τα έδρανα της Βουλής.

Μ' αυτά και μ' αυτά περνά ο καιρός, ενώ όλοι οι μετέχοντες του θιάσου της πολιτικής βαυκαλίζονται ή οργίζονται με τις κινήσεις στη σκακιέρα και δεν σηκώνουν κεφάλι να δουν γύρω τους τι γίνεται. Μόνο που γύρω τους γίνονται τα περισσότερα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 18.6.2002