Το Έπος του Ασυμβίβαστου

on . Posted in Ελλάδα


Ελέω Ευάγγελου Βενιζέλου, οι περισσότερες ανοησίες που μπορούσαν ποτέ να συγκεντρωθούν σε ένα νομοθετικό κείμενο μπήκαν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του ελληνικού κράτους. Το κείμενο αυτό θα πρέπει να κρατηθεί για να διδάσκεται στις νομικές σχολές όλου του κόσμου με τον τίτλο «Τι δεν κάνουμε όταν αναθεωρούμε το Σύνταγμα». Ο πολιτικός φανφαρονισμός και η νομικιστική θεώρηση της κοινωνικής ζωής που χαρακτηρίζει τον νυν υπουργό Πολιτισμού αποτυπώθηκε λεπτομερώς στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Έτσι, τώρα που οι λεπτομερείς (σε επίπεδο Προεδρικού Διατάγματος) διατάξεις του Συντάγματος πρέπει να μεταφραστούν σε νόμους, πολλοί διαπιστώνουν την κολοσσιαία γκάφα που έκανε η προηγούμενη Βουλή. Ψήφισε ένα Σύνταγμα που εκτός από ανεφάρμοστο είναι και ανόητο.

Μια από τις ανόητες διατάξεις του νέου μας Συντάγματος είναι εκείνη που αφορά το ασυμβίβαστο των βουλευτών. Ένα πρόβλημα που έπρεπε να λύνουν διά της ψήφου τους οι πολίτες αυτής της χώρας έγινε συνταγματική διάταξη, κάτι που δείχνει κατ' αρχήν ότι οι εμπνευστές της αναθεώρησης δεν εμπιστεύονται τους ψηφοφόρους να λύνουν τα προβλήματα δυσλειτουργίας των εκπροσώπων τους, και κατά δεύτερον δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στη λειτουργία του κοινοβουλίου: Κάποιους που η λαϊκή βούληση τους θέλει βουλευτές, το Σύνταγμα τους το απαγορεύει.

Καλώς ή κακώς όμως, το Σύνταγμα ψηφίστηκε. Αποτελεί τον υπέρτατο νόμο του Κράτους και τώρα διάφοροι βουλευτές άρχισαν να δρέπουν τους καρπούς της αφροσύνης τους. Πρέπει είτε να παραιτηθούν από το αξίωμά τους είτε να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Μερικοί απ' αυτούς δεν θέλουν να χωνέψουν το γεγονός ότι ακόμη και στην Ψωροκώσταινα οι αφροσύνες πληρώνονται (κάπως αλλιώς το λέει ο λαός, αλλά τέλος πάντων). Έτσι ξεκίνησαν το «Έπος του Ασυμβίβαστου». Σαράντα επτά παλικάρια (και των δύο μεγάλων κομμάτων) κατέθεσαν τροπολογία φωτογραφική για την πάρτη τους και για χώρα λωτοφάγων. Ένας φωστήρας της φιλελεύθερης παράταξης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σκανδαλάκης, πρότεινε να κάνουν οι βουλευτές «λευκή απεργία» αφενός για να καταργήσουν το Σύνταγμα και αφετέρου για να δικαιώσουν τον τίτλο «πατέρες του Έθνους» (που είναι γνωστό τι κάνουν στη... μάνα του Έθνους). Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Ασκητής μετά από τους λεονταρισμούς για παραίτηση δηλώνει ότι «εκβιάζεται από το ΣΔΟΕ για υπόθεση φοροδιαφυγής» και μάλλον θα παραμείνει στις αγκάλες της ασυλίας, που αφειδώς και αδιακρίτως παρέχει η Συντεχνία των βουλευτών στα μέλη της.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταρράκωση του κύρους του Κοινοβουλίου από το Έπος του Ασυμβίβαστου που ξεκίνησαν οι βουλευτές. Κατ' αρχήν μας έπεισαν για κάτι που πάντα υποπτευόμασταν: δεν ξέρουν τι ψηφίζουν. Κατά δεύτερον, μας έπεισαν για κάτι που πάντα φοβόμασταν: την ιδιοτέλειά τους...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10.1.2003