Καθείς και με τον πόνο του...

on . Posted in Ελλάδα


Τελικά μόνο ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης έμειναν εντός του θέματος στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. Η συζήτηση αφορούσε τη διαφθορά, αλλά η Αριστερά βρήκε βήμα για να (ξανα)πει τον πόνο της.

Η κ. Παπαρήγα έθεσε το βασικό της παράπονο για τον καπιταλισμό. Το πρόβλημα για το ΚΚΕ είναι ότι υπάρχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκτρέφουν τις ατασθαλίες του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, ο ιδιωτικός τομέας φταίει που λαδώνει κι όχι ο δημόσιος που λαδώνεται. Το συμπέρασμα της, όπως και του καθηγητή κ. Ευτύχιου Μπιτσάκη («Η παρακμή και η σήψη» εφ. ΝΕΑ 4.2.2003), είναι πως η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να πιθανολογήσουμε, ότι αφού η Ελλάδα ασπάζεται τον επάρατο καπιταλισμό η χθεσινή συζήτηση ήταν στο βρόντο. Πάλι καλά που η κ. Παπαρήγα δεν θεώρησε υπεύθυνη για την διαφθορά την Ευρωπαϊκή Ένωση (και δι' αυτής το ΝΑΤΟ) αφού η πρώτη καλλιεργεί τη διαφθορά δίνοντάς μας επιδοτήσεις τις οποίες διασπαθίζουν οι επιτήδειοι.

Βέβαια ουδείς διανοήθηκε να της υπενθυμίσει ότι στα τεθνεώτα καθεστώτα του σοσιαλισμού, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία απαγορευόταν δια ψυχιατρείου και γκουλάκ, η διαφθορά βασίλευε. Ουδείς ασχολήθηκε να της απαντήσει, ότι το μέγεθος της διαφθοράς ανά χώρα είναι ανάλογο του μεγέθους του δημόσιου τομέα στην ίδια χώρα. Ουδείς διανοήθηκε να της υπενθυμίσει ότι όπου «οι νόμοι κανονίζουν τις αγορές και τις πωλήσεις, οι πρώτοι προς αγορά και πώληση είναι οι πολιτικοί».

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου ο οποίος ξεκίνησε με το προσφιλές της «Αριστεράς και της Προόδου» θέμα. Μίλησε για τρομολαγνεία κάνοντας μάλιστα απρεπή παίγνια για όνομα δημοσιογράφου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, αφού άγγιξε ξώφαλτσα το θέμα της διαφθοράς κατέληξε στην τρομοκρατία του πολέμου. Κατακεραύνωσε τους Αμερικανούς ισχυριζόμενος ότι ενώ συμβαίνουν κοσμοϊστορικά πράγματα σε όλο τον πλανήτη (και προφανώς το Πόρτο Αλέγκρε κρατάει την ανάσα του) εμείς, ραγιάδες όπως πάντα, ασχολούμαστε με το ήσσονος θέμα της διαφθοράς και της σήψης.

Κρίμα. Θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δύο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή με τα εξής θέματα 1. Θα πρέπει να καταργηθεί ο καπιταλισμός; 2. Θα πρέπει να γίνει η επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο; Εκεί να δείτε μεγαλεία της Αριστεράς και της Προόδου...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 5.2.2003