Ρυθμίζοντας τα λάθος πράγματα

on . Posted in Ελλάδα


Το 'χει στο αίμα της αυτή η κυβέρνηση. Μονίμως ρυθμίζει τα λάθος πράγματα. Πανικοβάλλεται από την κοινωνική πίεση; Ποιος ξέρει; Το ζήτημα είναι ότι τόσους πολλούς νόμους που έχουν τις καλύτερες προθέσεις στοχεύοντας σε λάθος κατευθύνσεις, δεν έχουμε ματαδεί.

Να ξεκινήσουμε από το ασυμβίβαστο των βουλευτών; Προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση να βλέπεις εκπρόσωπο του Έθνους να αγορεύει σε επαρχιακά ειρηνοδικεία. Αντί λοιπόν ο κ. Βενιζέλος να αφήσει την αλγεινή εντύπωση να ρυθμίσει πολιτικά το θέμα, έκανε κοτζάμ συνταγματική τροπολογία. Τώρα τρέχουν όλοι να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Πριν απ' αυτό υπήρξε το ανδραγάθημα του ιδίου με το νόμο περί αστικών αγωγών στον Τύπο. Η αυθαιρεσία πολλών ΜΜΕ είναι δεδομένη καθώς και η ανάγκη να αποζημιώνονται οι πολίτες. Αντί όμως να νομοθετήσει έτσι ώστε να ακολουθούν οι αγωγές την ποινική διαδικασία (ώστε να ελέγχεται η αλήθεια των δημοσιευμάτων) με τη νέα ρύθμιση όλοι μπορούν και κάνουν μόνο αγωγές. Έτσι, χωρίς τη βάσανο του δικαστηρίου επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα σε δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Είτε γράφουν αλήθεια, είτε ψέματα.

Τη σκυτάλη πήρε έτερος φωστήρας, για να ρυθμίσει τη μάστιγα των τυχερών παιγνίων. Πρόβλημα υπαρκτό, αλλά χωρίς μελέτη ο κ. Απόστολος Φωτιάδης απαγόρευσε με νόμο τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών εις άπασα την επικράτεια.

Τελευταία πεφωτισμένη νομοθετική κίνηση αυτής της κυβέρνησης φέρει τη διάνοια του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Προσπαθώντας να ρυθμίσει τον υπαρκτό τηλεοπτικό κανιβαλισμό, απαγόρευσε γενικώς την μαγνητοσκόπηση (χωρίς την συναίνεση όσων -μπορεί και τυχαία- να βρίσκονται στο πλάνο της κάμερας). Ένας εχέφρων άνθρωπος θα μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει: «Καλά, αφού το κράτος ούτως ή άλλως έχει υπό την εποπτεία του τις συχνότητες και μπορεί να απαγορεύσει τον τηλεκανιβαλισμό στο άκρο της μετάδοσης γιατί ανακατεύεται με τα πίτουρα της μαγνητοσκόπησης;» Έλα, ντε! Αν δεν βάλει το λιθαράκι του στο νομοθετικό μπάχαλο και ο κ. Πετσάλνικος, γίνεται; Τα αποτελέσματα αυτής ρύθμισης την είδαμε στην αίθουσα που δικάζονται τα εγκλήματα της 17Ν. Ορθά οι συνήγοροι της υπεράσπισης ζήτησαν (όπως ο νόμος ορίζει) να μη μαγνητοσκοπείται η δίκη. Ούτε για ιστορικούς λόγους. Νέο μπάχαλο ιστορικών διαστάσεων...

Τελικά, αν το καλοσκεφτούμε η καλύτερη ίσως λύση είναι να σταματήσει να νομοθετεί η κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι άσχημα, αλλά όπου βάζει το χεράκι της γίνονται χειρότερα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8.3.2003