Οι επιτροπές και τα φίδια

on . Posted in Ελλάδα


«Τι είναι επιτροπή; Μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένη από ανθρώπους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν χρειάζεται»
Ρίτσαρντ Χάρκνες (Αμερικανός δημοσιογράφος)

Κατ' αντιστοιχία θα μπορούσαμε να πούμε ότι «διακομματική επιτροπή» είναι ακριβώς το αντίθετο: Μια ομάδα ανθρώπων που δεν μπορούν, διορισμένη από ανθρώπους που δεν θέλουν για να κάνουν αυτό που δεν γίνεται. Δηλαδή -για να μην κοροϊδευόμαστε σ' αυτόν τον τόπο!- τι μπορεί να κάνει για το ντόπινγκ ο συγγραφέας του πονήματος «Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο αλλά και Πρεζομένο» (sic) κ. Ανδρέας Λοβέρδος; Απλώς θα διοριστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα που δεν θέλουν, στην διακομματική επιτροπή που δεν μπορεί, για να κάνει αυτό που δεν γίνεται. Να καταπολεμήσει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δυστυχώς στοιχίζει ζωές.

Να μου το θυμηθείτε: σε δυο-τρεις μήνες, όταν αυτή η κοροϊδία της διακομματικής επιτροπής τελειώσει το έργο της, κανείς δεν θα ασχολείται με το ντόπινγκ. Κάποιοι αθλητές και κάποιοι ποδοσφαιριστές θα πεθαίνουν στα γήπεδα -«από φυσιολογικά αίτια», θα καταγράφουν οι ιατροδικαστές- και ενώ η Πολιτεία θα εκδίδει τα πορίσματά της και τα μέλη της διακομματικής θα εκλιπαρούν τους δημοσιογράφους να περάσουν κάποιο μονόστηλο στις εφημερίδες για τα «σημαντικά πορίσματα που κατέληξε η επιτροπή». Ο κ. Κώστας Κεντέρης (υπό τον «πανθ' ορά» φακό της κάμερας) θα κάνει επιλεγμένες εμφανίσεις για λόγους δημοσίων σχέσεων και ο κ. Χρήστος Τζέκος θα βρίσκεται σε ένα δικαστικό κυκεώνα με διαρκείς αναβολές και με σοβαρές πιθανότητες αθώωσης (αν συνυπολογίσουμε την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα).

Όλα καλά κι όλα ωραία θα είναι σε μερικούς μήνες. Τότε θα αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου και θα μετράμε με αριθμητική πρόοδο τα μετάλλια που περιμένουμε. Κι αν υπάρξει καμιά στραβή με τη WADA, το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι καλά κι από γιατρούς που θα υπογράφουν «κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»...

Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω σ' αυτή τη χώρα. Την υποκρισία ή την τσίφτικη μετάθεση των προβλημάτων. Ειλικρινά! Δεν με νοιάζει αν ντοπάρεται ο κ. Κεντέρης. Αν ο ίδιος αποφάσισε να πεθάνει διότι δεν ελέγχει τις «παιδικές τροφές» (όπως δήλωσε στον ανακριτή) που του έδινε ο κ. Τζέκος, λίγο με αφορά. Αρκεί να μην το κάνει με τα δικά μας λεφτά. Μπορεί κάλλιστα να μηνύσει ο ίδιος τον κ. Τζέκο για απόπειρα δολοφονίας. Το ερώτημα είναι γιατί ο μέσος φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για αυτή την απόπειρα δολοφονίας. Γιατί ο συνταξιούχος να έχει πενιχρή σύνταξη ώστε να κυκλοφορούν αδιαφανώς εκατομμύρια από την παράγκα του κρατικού πρωταθλητισμού στον Λόφο Σκουζέ.

Το πρόβλημα δεν είναι το ντόπινγκ. Το πρόβλημα είναι τα δικά μας εκατομμύρια ευρώ που διακινήθηκαν για να μπορεί ο κ. Λιάνης να φωτογραφίζεται με τον κ. Τζέκο. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Λιάνης, είναι η πολιτική ηγεσία της χώρας που τζογάρει τα λεφτά μας για να μπορεί ο κ. Τζέκος να ταΐζει «παιδικές τροφές» στους αθλητές του. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Τζέκος, είναι ο ανατολικογερμανικού τύπου κρατικός πρωταθλητισμός, που μοιράζει 60 εκατομμύρια δραχμές για το χρυσό μετάλλιο και μετά υποκριτικά ασχολείται με το ντόπινγκ.

Δεν είναι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» που μας έφερε σ' αυτό το χάλι. Είναι η έλλειψη αντίδρασης ημών των φορολογούμενων, που αγόγγυστα πληρώνουμε χωρίς να ζητάμε λογαριασμό. Εμείς πληρώνουμε για τα μετάλλια δωδεκαπλάσια πριμ από τις ΗΠΑ! Μας πειράζει αν είναι ντοπαρισμένα;

Μόνο που πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός, δηλαδή το εκκαθαριστικό της εφορίας. Η (ανατολικογερμανικού τύπου) μαγκιά θέλει και «παρά». Και δεν φαντάζομαι να υπολογίζετε πως τον λογαριασμό θα πληρώσει ο κ. Λιάνης ή ο κ. Ορφανός;

Υ.Γ. 1: Στην Τήνο και με την συνοδεία της κάμερας εμφανίστηκε ο εθνικός μας πρωταθλητής. Φυσικό είναι. Αν εσείς είχατε σωθεί από ένα τέτοιο τροχαίο ατύχημα στη Γλυφάδα, δεν θα ανάβατε μια λαμπάδα στη Μεγαλόχαρη; Κάποιοι μάλιστα χαριτολογώντας επιμένουν ότι πρέπει να κάνουμε όλοι έρανο για να στήσουμε ένα εκκλησάκι στον τόπο που έπεσε η μηχανή του κ. Τζέκου. Αυτό δεν το σκέφτηκαν οι σύμβουλοι του Αρχιεπισκόπου;

Υ.Γ. 2: Ο Αμερικανός πολιτικός Ρος Περό είχε πει κάποτε ότι «αν δες ένα φίδι σκότωσέ το. Μην διορίζεις επιτροπή για να ασχοληθεί με το πρόβλημα των φιδιών». Εμείς είδαμε το φίδι του κρατικού πρωταθλητισμού και φτιάχνουμε μια διακομματική επιτροπή για να ασχοληθεί με τις σαύρες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 1.9.2004