Ένα γυαλί στο δάσος

on . Posted in Ελλάδα


Είναι συνήθης η εικόνα πάνω από κάθε τρύπα όπου συνεργεία δημοσίων υπηρεσιών ή ΔΕΚΟ ανοίγουν στους δρόμους των πόλεων. Την έχουμε δει όλοι: τέσσερις τύποι με φραπέ σε πλαστικά κυπελάκια στο ένα χέρι και τσιγάρο στο άλλο καθοδηγούν στο σκάψιμο έναν, ο οποίος συνήθως είναι αλλοδαπός, οικονομικός μετανάστης.

Το μοντέλο αυτό προφανώς κρίθηκε εξαιρετικά παραγωγικό και γι' αυτό θεσμοθετείται επίσημα και για την προστασία των δασών. Σύμφωνα με όσα εκφώνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου αρχηγού της Αγροφυλακής, ανάμεσα στις υπηρεσίες που θα προσφέρει το σώμα είναι να επισημαίνει τον «σάκο των απορριμμάτων, το γυαλί στο δέντρο, τη μη αποψίλωση του περιαστικού δάσους, την κατάχρηση, σπατάλη του αρδευτικού νερού ή και του συστήματος υδρεύσεως.»

Ας δούμε λοιπόν πώς θα λειτουργήσει αυτή η επισήμανση. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εις εκ των αγροφυλάκων βγαίνει για περιπολία στο δάσος. Φοράει την αεροπορική φόρμα αγγαρείας (διότι σώμα Αγροφυλακής έχουμε, στολές δεν υπάρχουν) και εξοπλισμένος με το προσωπικό κινητό του (διότι εκτός από στολές δεν υπάρχουν και συστήματα επικοινωνίας) ανακαλύπτει ένα γυαλί στο δάσος. Τι θα κάνει τότε λοιπόν; Προφανώς, θα σηκώσει το κινητό του και θα ειδοποιήσει τη δασική υπηρεσία, η οποία -ως γνωστόν- είναι επίσης αρμόδια να επισημαίνει επικίνδυνα αντικείμενα στο δάσος. Ο δασοφύλαξ μπορεί να μουρμουρίσει κάποια γαλλικά, αλλά το πιθανότερο είναι να ευχαριστήσει τον αγροφύλακα για τη συνδρομή που προσφέρει στο δύσκολο έργο της υπηρεσίας του.

Κάποιος όμως πρέπει να μαζέψει το γυαλί και η δασοφυλακή πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο δήμο.

Οι υπάλληλοι του τελευταίου θα κινηθούν αμέσως: θα συντάξουν έγγραφο προς την Περιφέρεια, ζητώντας κονδύλια για τον καθαρισμό του δάσους, διότι «εγκυμονεί άμεσος κίνδυνος πυρκαγιάς». Από την εμπειρία τους ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ, αλλά η ίδια εμπειρία διδάσκει ότι τέτοια έγγραφα είναι πολύτιμα σαν προκύψει το κακό.

Η Περιφέρεια φυσικά θα αρχειοθετήσει το αίτημα στον χώρο που αρχειοθετεί χιλιάδες άλλα και τελικά, εκεί που είχαμε τρεις υπηρεσίες να κοιτούν τη μέλλουσα εστία πυρκαγιάς και να αναφωνούν «πω-πω ένα γυαλί στο δάσος», τώρα προς δόξα της επανίδρυσης του κράτους θα έχουμε ένα επιπλέον. Ετσι για να συμπληρωθεί η παραδοσιακή τετράδα την οποία βλέπουμε πάνω από κάθε τρύπα που φτιάχνει χρόνια τώρα το Δημόσιο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 8.8.2007