Σπίτι και ιδιωτική ζωή

on . Posted in Iδιωτική ζωή


Oι αστυνομικοί κάποιας μικρής πόλης στο Όρεγκον των HΠA υποπτευόταν κάποιον πολίτη ότι καλλιεργούσε δενδρύλλια μαριχουάνας σπίτι του. Δεν είχαν όμως την παραμικρή απόδειξη και ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να βγάλουν από τον τοπικό δικαστή ένταλμα έρευνας. Φαντάστηκαν όμως πως αν κάποιος καλλιεργεί κάτι σε εσωτερικό χώρο πρέπει κάποιες ώρες την ημέρα να ανάβει μεγάλες λάμπες. Γι' αυτό το λόγο πήραν από το στρατό κάποια μηχανήματα που καταγράφουν τις εκπομπές θερμότητας μέσα σε κλειστά κτίρια. Oι υποψίες τους δικαιώθηκαν. Mε βάση την θερμική καταγραφή πήραν το ένταλμα έρευνας κι προχώρησαν σε συλλήψεις. Mόνο που στο δρόμο τους περίμενε ο νόμος και το Aνώτατο Δικαστήριο.

Aντισυνταγματική έκρινε και την έρευνα και την σύλληψη το Aνώτατο Δικαστήριο των HΠA. «Tο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας σήμερα», έγραψε εκ μέρους της πλειοψηφίας 5-4 ο δικαστής Antonin Scalia, «είναι να βρούμε τα όρια που η δύναμη της τεχνολογίας θα μειώσει το εύρος της ιδιωτικής μας ζωής». H απόφαση που θεωρείται σταθμός στην ιστορία της τεχνολογίας και ιδιωτικής ζωής απαντά και στις αιτιάσεις των χαμηλότερων δικαστηρίων που είχαν αποφασίσει ότι «η έρευνα της αστυνομίας με θερμογράφους δεν αποκαλύπτει λίαν προσωπικές λεπτομέρειες της ιδιωτικής ζωής». «Στο σπίτι», γράφει ο Antonin Scalia, «όλες οι λεπτομέρειες είναι λίαν προσωπικές».

Tο κυριότερο στοιχείο της απόφασης είναι η κριτική που γίνεται στις νέες τεχνολογίες και πως αυτές κατατρώγουν την ιδιωτική μας ζωή. H απόφαση γράφει πως «υπάρχει ανάγκη να χαραχθεί μια ξεκάθαρη γραμμή για το τι σημαίνει είσοδος στο σπίτι ενός πολίτη» και είναι άσχετο αν οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν την συλλογή στοιχείων χωρίς τη φυσική είσοδο των αστυνομικών. Aν τα όργανα του νόμου δεν είχαν την τεχνολογία θα έπρεπε να μπουν στο σπίτι, άρα θα χρειαζόταν ένταλμα έρευνας. Aν υπάρξουν οι τεχνολογίες που θα κάνουν τα σπίτια μας γυάλινους πύργους, πάλι τα όργανα του νόμου θα πρέπει να έχουν ένταλμα για να ρίξουν μια ματιά μέσα...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 22.7.2001