Τα μΕΡΤικά των συνδικαλιστών...

on . Posted in Eλλάδα


Μάλλον δεν το αντελήφθη και πάλι κανείς, αλλά οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να απεργούν. Αυτή τη φορά το αίτημα της κραταιάς ΠΟΣΠΕΡΤ δεν είναι «να μη συρρικνωθεί η δημόσια τηλεόραση» (και μαζί μ’ αυτήν τα τριακόσια εκατομμύρια που εμείς οι βαριά φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουμε κάθε χρόνο). Το κλείσιμο της ΕΤ1 και η αναδιάρθρωση των δεκάδων περιφερειακών ραδιοσταθμών πνίγηκε στα λύματα του πολιτικού κύκλου. Μπορεί κάλλιστα κάποιος να στοιχηματίσει ότι πρώτα θα δούμε τη χώρα χρεοκοπημένη και μετά κάποιον περιφερειακό ραδιοσταθμό της ΕΡΤ κλειστό.

Δεν υπάρχει ούτε το αίτημα των δημοσιογράφων «να μη γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι». Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ικανοποίησε το αίτημά τους· δημοσιογράφοι και τεχνικοί εξαιρούνται από το ενιαίο μισθολόγιο. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, όμως, έχει μια ακόμη απαίτηση. Δεν ξέρουμε αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι ο πρόεδρός της είναι διοικητικός υπάλληλος, αλλά το τελευταίο αίτημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης -και γι’ αυτό συνεχίζουν τις απεργίες- είναι να εξαιρεθούν και οι διοικητικοί της ΕΡΤ στο ενιαίο μισθολόγιο. Το σύνθημά τους -όπως καταγράφεται στην τελευταία ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ- είναι γραμμένο σε οργουελιανή γλώσσα: «Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν ζητάνε ειδική, αλλά ίση μεταχείριση». Προφανώς ζητούν ίση, στην ειδική μεταχείριση. Και άντε να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και των οπερατέρ που ακολουθούν τους ρεπόρτερ στις αποστολές. Είναι όμως αδύνατον να κατανοήσει κάποιος γιατί ένας φύλακας της ΕΡΤ πρέπει να έχει άλλη μεταχείριση από τον φύλακα ενός υπουργείου.

Ξέρουμε: η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και γι’ αυτό λένε οι συνδικαλιστές της δεν πρέπει να έχει την ίδια μεταχείριση με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Αυτό θα ήταν λογικό, αν οι Ελληνες πολίτες -μαζί με όλα τ’ άλλα χαράτσια- δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν 4,25 ευρώ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, βλέπουν δεν βλέπουν ΕΡΤ. Παρένθεση: τώρα που απεργούν επί μήνες γιατί συνεχίζουμε να πληρώνουμε;

Το θέμα είναι απλό: αν οι συνδικαλιστές δεν θέλουν να ακολουθούν τους κανόνες του Δημοσίου, προφανώς δεν πρέπει να τους ακολουθούν παντού. Οφείλουν να ζητήσουν από το κράτος να διακόψει το υποχρεωτικόν της πληρωμής της ΕΡΤ, έτσι ώστε να χαρούν ολόκληρη την ανεξαρτησία τους. Δεν μπορεί οι εισπράξεις να είναι υπόθεση του Δημοσίου και οι κανόνες του ιδιωτικού.

Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι σπρώχνουν την ΕΡΤ σε αδιέξοδο. Λογικό είναι γιατί ο φορέας της ραδιοτηλεόρασης έχει γίνει ο γόρδιος δεσμός των ρουσφετολογικών παρεμβάσεων όλων των κυβερνήσεων, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Το χειρότερο είναι ότι αποδεικνύουν ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, αλλά μόνο κόβεται. Ναι: η χώρα χρειάζεται δημόσια ραδιοτηλεόραση -δεδομένης, μάλιστα, της ποιότητας που εκπέμπουν τα ιδιωτικά κανάλια- αλλά δημόσια τηλεόραση δεν πρόκειται να αποκτήσουμε όσο τη διαφεντεύουν οι συνδικαλιστές.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ και η δημιουργία ενός νέου φορέα -συρρικνωμένου και χρήσιμου- είναι η μόνη λύση. Οσο υπάρχει ακόμη αυτή η λύση.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 12.1.2012