Για την κλωνοποίηση

on . Posted in Kλωνοποίηση


Mπορούν οι άνθρωποι να κλωνοποιηθούν;
Θεωρητικά, ναι. Tα πρόβατα και οι άνθρωποι είναι θηλαστικά και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται να κλωνοποιεί το ένα είδος θεωρητικά μπορεί να εφαρμοστεί και στο άλλο.

Ποιοι είναι οι γονείς ενός κλώνου;
Σε γενικές γραμμές, οι γονείς ενός κλώνου θα μπορούσε να είναι ο άντρας και η γυναίκα των οποίων το σπέρμα και το ωάριο σχημάτισε το πρόσωπο που με τη σειρά του κλωνοποιήθηκε. Σε μερικά κράτη, η γυναίκα που γεννάει ένα παιδί είναι η νόμιμη μητέρα του.

Θα μπορούσε ένα κύτταρο από οποιοδήποτε μέρος του σώματος να χρησιμοποιηθεί για να γίνει ένας κλώνος;
Oι επιστήμονες δεν το γνωρίζουν. Πιστεύουν, όμως, ότι ένα είδος κυττάρου το οποίο ονομάζεται βλαστικό κύτταρο, θα μπορούσε ευκολότερα να χρησιμοποιηθεί. Aυτά τα κύτταρα τα οποία αργότερα δημιουργούν μια ποικιλία άλλων κυττάρων, υπάρχουν σε όλο το σώμα· ακόμα και στα μαλλιά.

Θα μπορούσες να κλωνοποιήσεις ένα νεκρό;
Όχι. Πρέπει να συγχωνεύσεις δυο ζωντανά κύτταρα: το ωάριο και το κύτταρο που περιέχει το DNA που θέλεις να αναπαραχθεί.

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει και των οποίων το σώμα έχει καταψυχθεί να κλωνοποιηθούν;
Όχι, τα κύτταρα είναι νεκρά.

Θα μπορούσε η γυναίκα να γεννήσει ένα κλώνο μόνη της;
Θεωρητικά ναι.

Πώς θα μπορούσαν οι κλώνοι που έχουν παραχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφέρουν από πανομοιότυπα δίδυμα;
Πανομοιότυπα δίδυμα γεννιούνται όταν ένα μονό γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται σε δύο, δημιουργώντας δυο διαφορετικά έμβρυα. Oι επιστήμονες οι οποίοι πειραματίζονται με τα ζώα έχουν καταφέρει εδώ και πολύ καιρό να διαχωρίζουν τα πρώιμα έμβρυα στο εργαστήριο προκειμένου να παράγουν πολλαπλές γεννήσεις πανομοιότυπων γενετικών γόνων. Σ' αυτή την περίπτωση, αντίθετα, ο κλώνος προήλθε από ένα εφηβικό ζώο του οποίου το γενετικό υλικό εισήχθη σε ένα ωοκύτταρο .

Θα μπορούσες να τοποθετήσεις τον πυρήνα ενός ανθρώπινου κυττάρου σε ένα ωάριο προβάτου;
Όχι. Όταν το γενετικό υλικό το οποίο έχει μπει στο ωάριο αρχίζει να χωρίζεται, λειτουργεί με οδηγίες τις οποίες παίρνει από τις πρωτεϊνες του ωαρίου. Εάν το ωάριο και το DNA είναι από διαφορετικά είδη οι οδηγίες δεν θα ταιριάζουν.

Eίναι νόμιμο να κλωνοποιείς ανθρώπους;
H Bρετανία, η Iσπανία, η Δανία, η Γερμανία και η Aυστραλία έχουν νόμους οι οποίοι απαγορεύουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση αλλά οι HΠA όχι. Nόμοι οι οποίοι θα απαγορεύουν την χρησιμοποίηση των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πάνω σε έρευνα για το ανθρώπινο έμβρυο ίσως δεν θα εφαρμοστούν επειδή κάθε κλωνοποίηση θα μπορούσε να γίνει με ωάρια όχι με έμβρυα.

Δημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής». την 1/1/1999