Υπηρεσίες αντί φορολογίας...

on . Posted in Kόσμος


Όπως είναι γνωστό, η ιρλανδική κυβέρνηση σταμάτησε να αρμέγει τους υπηκόους της εδώ και 15 χρόνια. Ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας έπεσε στο 24% και επομένως οι γραφειοκράτες της χώρας έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να χρηματοδοτήσουν τον Δημόσιο Τομέα. Έκαναν και κάτι περισσότερο: άλλαξαν τρόπο σκέψης. Αντί να σκέφτονται με όρους καταναγκασμού των υπηκόων-πολιτών δια της φορολογίας, βρήκαν (ή αντέγραψαν τρόπους) προσφοράς υπηρεσιών επ' αμοιβή στους καταναλωτές-πολίτες. Ένας απ' αυτούς ήταν η πώληση πινακίδων κυκλοφορίες, αναλόγως με τα γούστα του καθενός.

Έτσι έναντι 315 (επιπλέον) ευρώ οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει μια προσωπική πινελιά στην πινακίδα του αυτοκινήτου του. Αυτή είναι μια παλιά πρακτική στις ΗΠΑ, νεώτερη στη Βρετανία αλλά τώρα εισήχθη και στην Ιρλανδία με απρόσμενη επιτυχία. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ντένις Χάρκιν πέρυσι μόνο υπήρξαν 1.880 αιτήσεις. «Κάποιοι», δήλωσε ο Ιρλανδός πολιτικός στην εφημερίδα "'Αιρις Τάιμς", «θέλουν να εμφανίσουν το χρόνο γέννησής τους, άλλοι το μοντέλο του αυτοκινήτου τους, και κάποιοι άλλοι -προφανώς προληπτικοί- θέλουν να αποφύγουν να τους έρθει τυχαία ο αριθμός 13 στην πινακίδα του αυτοκινήτου τους... Κάποιοι άλλοι απλώς θέλουν να κάνουν ένα καλό δώρο σε αγαπημένα τους πρόσωπα.» Μεγάλη πέραση έχουν τα παράγωγα ονομάτων ποδοσφαιρικών ομάδων, ενώ υπάρχει και πινακίδα «POT 73R», παράγωγο του Χάρι Πότερ. Καθείς μπορεί να γράψει ότι θέλει, εκτός από τις απαγορευμένες λέξεις «SEX», «JESUS», «BIBLE» (καθολική χώρα, γαρ), «SEP11» (για προφανείς λόγους).

Το μόνο πρόβλημα που έχουν προς το παρόν οι Ιρλανδοί, είναι το γεγονός ότι απαγορεύεται η αγοραπωλησία αυτών των προσωπικών πινακίδων. Βλέπουν ότι δίπλα στη Βρετανία το εμπόριο ανθεί. Υπάρχουν εξειδικευμένα μαγαζιά που ψάχνουν αδιάθετες προσωπικές πινακίδες ή συνδυασμούς που να ικανοποιούν τους πελάτες: π.χ. το «GEORGE», προφανώς είναι πιασμένο και γι' αυτό βγαίνουν πινακίδες «GEORGE1», ή «G3ORGE»...

Παράλληλα όμως κάποιοι επενδύουν σε ... πινακίδες. Τις βγάζουν σε δημοπρασία. Για παράδειγμα η πινακίδα «K1 NGS» (kings=βασιλιάδες) πουλήθηκε έναντι 331.609 ευρώ (περίπου 113 εκατομμύρια δρχ.!). Η «1Α» βγήκε στην αγορά έναντι 285.000 ευρώ, η «Gi LLY» 123.500 ευρώ, το «P1 LOT» έναντι 116.421 ευρώ, ενώ η «ELV 1S» μόλις... 105,826 ευρώ.

Τελικά με την άπνοια που υπάρχει στη Σοφοκλέους μήπως κάποιοι πρέπει να σκεφθούν τις Βρετανικές πινακίδες; Έχει καλές αποδόσεις...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.6.2003