Τα καλά νέα από τις αγορές

on . Posted in Kόσμος


Κι όμως η Wall Street έχει και καλά νέα. Ολοι οι δείκτες των τιμών εμπορευμάτων πέφτουν. Ο δείκτης εμπορευμάτων (Dow Jones-AIG) βρίσκεται στα επίπεδα του 2004, το πετρέλαιο είναι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του καλαμποκιού (που τόσο μας τρόμαξε τον Ιούνιο, όταν είχε φτάσει τα 8$ το μπούσελ) πέφτει και την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στα 4,08 δολάρια. Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή η πτώση των εμπορευμάτων δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν την ύφεση. Μπορεί... Αλλά τότε, γιατί η προηγούμενη άνοδος δεν προεξοφλούσε μια εκρηκτική ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως προεξοφλούσε κινδύνους που ξεκινούσαν από πείνα στον Τρίτο Κόσμο, μέχρι εξεγέρσεις στις πόλεις;

Αν δούμε λιγάκι την ειδησεογραφία, όχι χρόνια αλλά μερικούς μήνες για να διαπιστώσουμε ότι το «τέλος του κόσμου» ερχόταν για εντελώς διαφορετικούς από την τωρινή πτώση του δείκτη Dow Jones.

Είδηση πρώτη: «Ζοφερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει έκθεση που συνυπογράφουν ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ, (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφορικά με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και τη φτώχεια που συνεπάγεται (...) οι συντάκτες της έκθεσης των FAO-ΟΟΣΑ, προβλέπουν ότι η τιμή του βοείου και του χοιρινού κρέατος θα αυξηθεί κατά 20%, την επόμενη δεκαετία, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού θα αυξηθούν κατά 40-60%, ενώ η τιμή των φυτικών ελαίων ενδέχεται να αυξηθεί κατά 80%.» (εφημερίδες 30/5/2008)

Είδηση δεύτερη: «Πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι εκτιμά η Goldman Sachs ότι μπορεί να εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της συρρίκνωσης των διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων των ΗΠΑ και του γεγονότος ότι η προσφορά με δυσκολία ανταποκρίνεται στην αύξηση της ζήτησης, έστω και αν η τελευταία επιβραδύνεται. Η επενδυτική τράπεζα είχε ήδη από τον Μάιο εκφράσει την εκτίμηση πως «το πετρέλαιο ενδέχεται να απογειωθεί ώς και στα 200 δολάρια το βαρέλι την ερχόμενη διετία» (εφημερίδες 10/6/2008) «Στα 250 δολάρια το βαρέλι θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου στο προσεχές μέλλον, προέβλεψε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Αλεξέι Μίλερ». (εφημερίδες 15/6/2008)

Οι παραπάνω διαψευσμένες (εντός ολίγων μηνών) προβλέψεις δεν σημαίνουν ότι όλα πάνε καλά και ότι το σύστημα δεν θέλει ρυθμίσεις που θα αμβλύνει τις επιπτώσεις αυτών των ραγδαίων αλλαγών. Απλώς υπενθυμίζουμε τις καλές ειδήσεις, σπανίως κρίνονται άξιες μετάδοσης...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.10.2008