Μακεδονική σαλάτα...

on . Posted in MME & πολιτική


«Αυτό δεν είναι Μεγάλη Βρετανία, αυτό είναι μικρή εμπειρία.» Μιλτιάδης Έβερτ (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)

Ο ιδρυτής της εγγλέζικης εφημερίδας «Daily Mail» Λόρδος Αλφρεντ Νόρτκλιφ είχε πει κάποτε ότι «δημοσιογράφος είναι ένας άνθρωπος, η δουλειά του οποίου είναι να εξηγεί στους άλλους αυτό που προσωπικά δεν καταλαβαίνει.» (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη) Προφανώς αναφερόταν στους δικούς του δημοσιογράφους και τους επιγόνους της κραταιής, αλλά εξαιρετικά κίτρινης εφημερίδας που ίδρυσε. Έτσι στη σελίδα 92 της «Daily Mail» (Παρασκευή 11/10/2002), σε ανταπόκριση από τα Σκόπια του αθλητικογράφου Ιβάν Σπέκ, διαβάζουμε πράγματα και θάματα. Διαβάζουμε για παράδειγμα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος και η Μητέρα Τερέζα είναι Μακεδόνες, ότι η «ορθόδοξη παράδοση στη χώρα» γιορτάζει τα 2.000 χρόνια! (δηλαδή η Ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων ιδρύθηκε 2 χρόνια μετά τη γέννηση του Ιησού;), ότι τώρα επιτρέπεται στους Αλβανούς βουλευτές να μιλούν τη γλώσσα τους.

Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι αυτό το δημοσίευμα αποτελεί μέρος μιας ανθελληνικής συνωμοσίας που θέλει να πλήξει την Ελλάδα, την Αλβανία (η Μητέρα Τερέσα ήταν Αλβανή) και την ορθοδοξία. Είναι λάθος. Το άρθρο αυτό είναι μία ακόμη από τις πολλές ανοησίες που δημοσιεύονται στον παγκόσμιο Τύπο. Ένας αθλητικογράφος πήγε μέχρι τα Σκόπια για να καλύψει ένα ποδοσφαιρικό παιγνίδι, και θέλησε να διανθίσει το άρθρο (που πιθανότατα έγραψε στο γόνατο) με διάφορες κοινωνικο-πολιτικές λεπτομέρειες (τρομάρα του!) Φόρτωσε λοιπόν με ανοησίες το κείμενό του, για να αποδείξει αφενός ότι ο κιτρινισμός δεν έχει σύνορα κι αφετέρου ότι η ρήση του Λόρδου Νόρτκλιφ πρέπει να μετεξελιχθεί: «δημοσιογράφος είναι ένας άνθρωπος, η δουλειά του οποίου είναι να εξηγεί στους άλλους αυτό που προσωπικά δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει και δεν φροντίζει να μάθει...» (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.10.2002