Η τηλεοπτική πολιτική

on . Posted in MME & πολιτική


Πολλοί ισχυρίζονται πως η πολιτική είναι μια πληκτική υπόθεση. Κυρίως οι νέοι πιστεύουν ότι τα πάντα είναι θέατρο, όπου οι πρωταγωνιστές έχουν συγκεκριμένους ρόλους κι εκστομίζουν συγκεκριμένες ατάκες αναλόγως την περίσταση. Είναι σα να βλέπουν μια κλασσική τραγωδία ξανά και ξανά, χωρίς όμως να περιμένουν να απολαύσουν την ερμηνεία ενός μεγάλου ηθοποιού. Η κυβέρνηση το παίζει κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, αντιπολίτευση για τις ανάγκες του θεάματος.

Αυτή η άποψη επιβεβαιώνεται από ένα χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, στο οποίο διαβάζουμε:

«Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
(Εμπάργκο μέχρι τις δηλώσεις στο υπουργικό συμβούλιο)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το σχέδιο νομιμοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων αυθαιρέτων, επισημαίνει τα εξής:
"(...)Μετά την πριμοδότηση των μεγάλων ρυπογόνων αυτοκινήτων και του πετρελαίου, τη συστηματική εκποίηση εκτάσεων της δημόσιας περιουσίας, τις προκλητικές ρυθμίσεις αλλαγής χρήσεων γης, κυρίως δασικής, και τη μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση του αστικού και του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται από το γιγαντιαίο κατασκευαστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Έργων, η κυβέρνηση έρχεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να προσφέρει γην και ύδωρ (μαζί με ΔΕΗ και τηλέφωνο) σε μια ακόμη γενιά αυθαιρέτων, κλείνοντας το μάτι σε χιλιάδες επίδοξους αυθαιρετούχους και καταπατητές του μέλλοντος..."»

Ώρα μετάδοσης του τηλεγραφήματος ήταν 1:37 μ.μ.. Η κ. Βάσω Παπανδρέου ξεκίνησε τις δηλώσεις στις 2.10 μ.μ. Κι εντάξει! Ο Συνασπισμός είναι προχωρημένο (κατά μισή ώρα τουλάχιστον) κόμμα, αλλά όλη η πολιτική έτσι δεν γίνεται; Όλοι ξέρουμε εκ των προτέρων που θα κινηθούν οι μεν και που οι δε; Δεν ψάχνουμε πλέον στα δελτία Τύπου μόνο κάποια καλή ατάκα, σαν αυτή που υπάρχει στο παραπάνω: «η κυβέρνηση έρχεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να προσφέρει γην και ύδωρ (μαζί με ΔΕΗ και τηλέφωνο) σε μια ακόμη γενιά αυθαιρέτων»

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι η μικρή λαθροχειρία του «Συνασπισμού» στη φυσιολογική ροή του χρόνου της πολιτικής διεργασίας (πρώτα λέει κάποιος κάτι και μετά ακολουθεί η κριτική). Το θέμα είναι ότι κι αυτό έγινε για τις ανάγκες των δελτίων ειδήσεων. Το συνολικότερο πρόβλημα είναι πως ο πολιτικός χρόνος πλέον κινείται σύμφωνα με τις ανάγκες των τηλεοπτικών σταθμών. Το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να τελειώσει στις δύο και κάτι ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ζωντανή μετάδοση των δηλώσεων και τα κόμματα, πρέπει να έχουν έτοιμες τις ανακοινώσεις τους στις δύο και κάτι κι ένα λεπτό ώστε να προλάβουν το δελτίο πριν τελειώσει.

Όταν η πολιτική κινείται σύμφωνα με τις ανάγκες του τηλεοπτικού χρόνου (ο οποίος στην Ελλάδα μάλιστα είναι εξαιρετικά ρευστός κι εξαρτάται από τα χούγια κάθε διευθυντή ειδήσεων) τότε η πολιτική έχει τεράστιο πρόβλημα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.9.2003