Η τέχνη της επικοινωνίας

on . Posted in MME & πολιτική


Εκεί λοιπόν που οι εκλογές προοιωνιζόταν από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ως μια χαλαρή γιορτή με προδιαγεγραμμένο τέλος, απέκτησαν στο παρά πέντε σασπένς. Η πολιτικολογία ξαναμπήκε στα καφενεία και στις γιορτινές συνάξεις. Όχι βέβαια για την ουσία της πολιτικής, ούτε για τα προγράμματα. Αυτά πολλοί τα επικαλούνται κι ελάχιστοι ασχολούνται. Όλη η συζήτηση έχει στο επίκεντρό της την παραπολιτική. Αν θα αποχωρήσει ο Σημίτης, αν αποχωρήσει εξ ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ, πότε θα αποχωρήσει και πότε θα αναλάβει ο Γιώργος.

Η μπάλα είναι στην κερκίδα, όπως ευφυώς έγραψε και η συνάδελφος κ. Μαριάννα Πυργιώτη, αλλά κανείς πλην των επαγγελματιών της πολιτικής, δεν μοιάζει να διαμαρτύρεται. Όλοι χαζεύουν στα κανάλια τα άδεια ντουβάρια έξωθεν της Οδού Αναγνωστοπούλου και της οικίας του κ. Παπανδρέου και καρφώνονται στην οθόνη για να ακούσουν τις ανούσιες (ακόμη και για τα παραπολιτικά) δηλώσεις του κ. Τηλέμαχου Χυτήρη. Κλασσικό παράδειγμα, χθες, όταν τα κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την ακόλουθη στιχομυθία του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους.

«Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, θα μας πείτε τι ακριβώς συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;
Τ. Χυτήρης: Εξετάσαμε με τον Πρόεδρο τις εξελίξεις των επομένων ημερών, τι πρόκειται να γίνει αύριο και τι πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά θα τα μάθετε στην ώρα τους.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, συζητήσατε το θέμα των εκλογών; Πότε θα γίνουν οι εκλογές; Φλεβάρη ή Μάρτη;
Τ. Χυτήρης: Όταν σας λέω ότι εξετάσαμε όλες τις εξελίξεις, αυτό σημαίνει πως εξετάσαμε όλες τις εξελίξεις.
Δημοσιογράφος: Τελικά, πότε θα γίνουν οι εκλογές; Ημερομηνία εκλογών δόθηκε;
Τ. Χυτήρης: Θα τα μάθετε όλα στην ώρα τους από τον Πρόεδρο και από τις αποφάσεις των Οργάνων.»

Το μόνο λοιπόν που μάθαμε από την παραπάνω στιχομυθία, είναι πως θα τα ...μάθουμε όλα στην ώρα τους και συγκεκριμένα στην ώρα που θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ.

Το επικοινωνιακό παιγνίδι που έχει στηθεί είναι απλό και ιδιοφυές. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει την αδημονία των καναλιών να έχουν σενάρια με σασπένς και τα τροφοδοτεί με την μέθοδο της σταγόνας. Μία με το «συμμετέχω», την άλλη με το «διαμορφώνω», και τώρα με τα πήγαινε-έλα των υπουργών στην πρωθυπουργική κατοικία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι για πρώτη φορά δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των κατ' οίκον επισκέψεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην οικία του πρωθυπουργού. Φυσικά, αυτή η πρακτική δεν αποτελεί θεσμική εκτροπή, αλλά για πρώτη φορά είδαμε στην Ελλάδα την Οδό Αναγνωστοπούλου να το παίζει Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ότι αφορά λοιπόν την τέχνη της επικοινωνίας ο κ. Σημίτης μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί Σάρα Μπερνάρ, που θα'λεγε και ο συνάδελφος κ. Γ. Πρετεντέρης. Σε ότι αφορά την τέχνη της ουσίας θα πρέπει να περιμένουμε πάλι το βράδυ των εκλογών. Θα δούμε αν τα επικοινωνιακά τρικ σκιάσουν όλα τα προβλήματα της χώρας. Μέχρι τότε ένα πρέπει να φωνάξουμε: «Παίξτε μπάλα ρεεεε...»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 7.1.2004