«Πως πάει ο πόλεμος;»

on . Posted in MME & πόλεμος

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται στις ταβέρνες της επικράτειας αυτές τις μέρες είναι: «Πως πάει ο πόλεμος; Ποιοί κερδίζουν; Οι Ιρακινοί ή οι Αμερικανοί;»Οι περισσότεροι έχουν την απάντηση στο τσεπάκι. Ειδικά στα πολλά τηλεπαράθυρα των ημερών. Επειδή όμως αυτή η χώρα έχει φτωχή μνήμη καλλά είναι να υπενθυμίσουμε τι έγραφαν οι ελληνικές εφημερίδες στον τελευταίο πόλεμο, μία εβδομάδα πριν πέσει η Καμπούλ.

«Η ροή εθελοντών που επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν συνεχίζεται. Χθες, μια ομάδα 1.200 πολεμιστών πέρασαν από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας σε 4.400 τον αριθμό των εθελοντών που πήγαν στο Αφγανιστάν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες». (ελληνικές εφημερίδες 5.11.2001)

«Για 95 νεκρούς Αμερικανούς και πολλούς αιχμαλώτους στο Αφγανιστάν μιλούν τώρα οι Ταλιμπάν, που δηλώνουν έτοιμοι για ?μακροχρόνιο πόλεμο?, τη στιγμή που η Βόρεια Συμμαχία δεν δείχνει έτοιμη να προωθήσει αποφασιστικά τις θέσεις της, παρά την άφιξη και νέων Αμερικανών στρατιωτικών στο μέτωπο βορείως της Καμπούλ». (εφημερίδες 6.11.2001)

«Εχοντας εμπλακεί σ' έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος και συγκεκριμένο πολιτικό στόχο και -παρά την πείρα του παρελθόντος- χωρίς σχέδιο απαγκίστρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι προφανές ότι αρχίζει να μην αισθάνεται και τόσο άνετα όσο όταν άρχιζαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις». (εφημερίδες 7.11.2001)

«Σε μια ένδειξη της νευρικότητας που επικρατεί στις ΗΠΑ, σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναγκάστηκε χθες να δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη στον επικεφαλής των επιχειρήσεων, στρατηγό Τόμι Φρανκς, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις φήμες περί απομάκρυνσής του». (εφημερίδες 8.11.2001)

«Τις δυσκολίες των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν συνειδητοποιούν σταδιακά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, φροντίζοντας πλέον να τονίζουν ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι γρήγορες και εισάγοντας στις δηλώσεις τους τη λέξη "υπομονή"». (εφημερίδες 9.11.2001)

«Το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην αμερικανοβρετανική συμμαχία έχει αρχίσει να διαφαίνεται, και Βρετανοί υπουργοί εκφράζουν ανησυχίες για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν». (εφημερίδες 10.11.2001)

«Κι ενώ πλησιάζει το Ραμαζάνι και ο βαρύς αφγανικός χειμώνας η απόφαση του αμερικανού προέδρου να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς είναι απόδειξη μιας χρεοκοπημένης πολιτικής». (εφημερίδες 11.11.2001)

«Έπεσε τη νύχτα η Καμπούλ». (εφημερίδες 13.11.2001)

«Πως πάει λοιπόν ο πόλεμος;» Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε. Το μόνο που έχουμε είναι χιλιάδες απειροελάχιστα ψήγματα πληροφοριών. Μπορούμε να τα προβάλουμε στο μέλλον, αλλά ρισκάρουμε πολλά και κυρίως την αξιοπιστία μας...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 1.4.2003