Παραπληροφόρηση αλά ελληνικά

on . Posted in MME & πόλεμος

Υπάρχει ένας αφορισμός που επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. «Όταν ξεσπά πόλεμος, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια» (Άρθουρ Πόνσομπι). Το εμπεδώσαμε και το χρησιμοποιούμε σε κάθε ευκαιρία για τους Αμερικανούς. Για τους Ιρακινούς δεν το χρησιμοποιούμε, διότι είναι αμυνόμενοι και μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν. Μπορούν να ανακοινώνουν την καταστροφή τριών «Απάτσι» για πρωινό, οκτώ αρμάτων για μεσημεριανό και όλων των αμερικανικών δυνάμεων για βραδινό χωρίς να τρέχει τίποτε. Είπαμε: είναι αμυνόμενοι άρα αποτελεί ιεροσυλία να εντάξουμε στις αναλήθειες του πολέμου, τα πολλά ψέματα που έχουν πει οι εκπρόσωποι του καθεστώτος.

Υπάρχει όμως ένα άλλο είδος παραπληροφόρησης που γίνεται αποκλειστικά από τα ελληνικά κανάλια. Χωρίς να έχουν κάποιον προπαγανδιστικό σκοπό παραπλανούν πολύ περισσότερο, απ' όσο οι αντιμαχόμενοι. Είναι η παραπληροφόρηση της εικόνας. Ποτέ δεν ξέρουμε τι βλέπουμε στις οθόνες μας. Υπάρχουν τα πλάνα του πολέμου και ουδείς μας ενημερώνει αν είναι σημερινά, χθεσινά ή από τον προηγούμενο πόλεμο στον Κόλπο. Ουδείς μας ενημερώνει που γίνονται οι μάχες που βλέπουμε. Είναι στην Ουμ Κασρ ή τη Βαγδάτη; Είναι βομβαρδισμοί στη Βασόρα ή τη Νασρίγια; Και καλά: τον εκτυφλωτικό βομβαρδισμό της δεύτερης μέρας τον έχουμε εμπεδώσει. Τον βλέπουμε και τον ξαναβλέπουμε. Μάθαμε να τον ξεχωρίζουμε. Τις μάχες; Όλες γίνονται μόλις αρχίσει ο κ. Ευαγγελάτος το δελτίο;

Το δεύτερο που δεν αναφέρεται είναι η πηγή των εικόνων. Για παράδειγμα: το πρασινόχρουν βίντεο με τις θεαματικές νυχτερινές μάχες είναι του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Αποτελεί κομμάτι της αγγλοαμερικανικής προπαγάνδας. Ουδείς μας προειδοποιεί γι' αυτό. Ευτυχώς υπάρχουν τα κανάλια των «φονιάδων των λαών» (σαν το CNN, που εμείς «τα καλύτερα ΜΜΕ του κόσμου» ελεεινολογούμε) και αναγράφουν ευδιάκριτα «US Department of Defence». Τα δικά μας κανάλια το έσβησαν!

Ένα άλλο κομμάτι ακούσιας παραπληροφόρησης είναι ο αχταρμάς ταν επιβεβαιωμένων και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών, των επίσημων ανακοινώσεων και των ανεπίσημων διαρροών. Είναι δεδομένο ότι με διαρροές γίνεται το μεγαλύτερο μέρος αγγλοαμερικανικής της προπαγάνδας· στις επίσημες ανακοινώσεις είναι πάντα πιο προσεκτικοί. Τα κανάλια βάζουν τα πάντα στο ίδιο καζάνι. Και φυσικά ποτέ δεν μας ενημερώνουν αν η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη και από τρίτη πηγή.

«Λεπτομέρειες», θα αναφωνήσουν κάποιοι. «Εδώ γίνεται πόλεμος, η πληροφόρηση μας μάρανε;» Σωστά! Το πλέον επαναστατικό θα ήταν να αναμεταδίδουμε την Ιρακινή τηλεόραση. Χωρίς κανένα σχόλιο, μάλιστα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.4.2003