Απλά μαθήματα πολιτικής ιστορίας

on . Posted in MME & πόλεμος


Κάποτε η Αμερική είχε ένα πρόεδρο που εμείς βαφτίσαμε ηλίθιο. Είχε φτιάξει ένα επιτελείο με ανθρώπους υπερσυντηρητικών απόψεων. Υπήρξε ιδιαίτερα απεχθής για την Ευρώπη και άμα τη αναλήψει της προεδρίας διατύπωσε την απλοϊκή θεωρία της «αυτοκρατορίας του κακού». Σχεδίασε τον εξοργιστικό για τη Γηραιά Ήπειρο «Πόλεμο των Άστρων» και εισέβαλε σε διάφορες χώρες που εμείς θεωρήσαμε ότι τον ενοχλούσαν.

Τζορτζ Τζούνιορ Μπους; Όχι. Ρόναλντ Ρίγκαν. Ένας ηθοποιός β' διαλογής που έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ και τον οποίο εμείς οι δημοσιογράφοι χλευάσαμε και ως ηθοποιό και ως πρόεδρο. Καλά κάναμε! Ο Ρίγκαν δεν ήταν του γούστου μας. Υπήρξε πολύ αγροίκος στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων. Μόνο που μετά το 1989 δεν εξηγήσαμε. Πως γίνεται ένα ηλίθιος πρόεδρος να καταστρέψει την ΕΣΣΔ;

«Πριν καλά - καλά κλείσει ένας μήνας από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, δύο αγωνιώδη ερωτήματα αρχίζουν να απασχολούν την αμερικανική κοινή γνώμη. Το ένα τόλμησε να το διατυπώσει ένας σχολιαστής με μεγάλη απήχηση, ο Φρανκ Ράιχ: "Μήπως χάνουμε τον πόλεμο;". Ύστερα από κάποια πρώτα θεαματικά πλήγματα, η πρόοδος έχει γίνει δυσδιάκριτη... Ο χειμώνας πλησιάζει και η Βόρειος Συμμαχία είναι ακόμη μακριά από την κατάληψη κάποιας μεγάλης πόλης. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες αρχίζει το Ραμαζάνι, και η συνέχιση των επιχειρήσεων με την ίδια ένταση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις στον ισλαμικό κόσμο...»

Ιράκ 2003; Όχι. Άρθρο ελληνικής εφημερίδας για το Αφγανιστάν του 2001. Τότε που πολλοί ήλπιζαν ότι η υπερδύναμη θα φάει τα μούτρα της στους αποφασισμένους να πεθάνουν για την θρησκεία τους Ταλιμπάν.

«Η πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη», είχε πει ο μεγάλος φυσικός Νιλς Μπορ. «Ειδικά για το μέλλον» Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν. Το λεξικό του έξυπνου λόγου», εκδόσεις «Καστανιώτη».. Όλοι εκείνοι που λένε ότι ξέρουν για την έκβαση του πολέμου να είστε σίγουροι ότι απλώς επιθυμούν. Το πρόβλημα δεν είναι ότι κάνουν τις επιθυμίες τους ειδήσεις, αλλά το γεγονός ότι δεν εξηγούν μετά.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες ότι οι επιχειρήσεις βαδίζουν σύμφωνα με το σχέδιο και βρισκόμεθα στο στάδιο εκκαθάρισης μικρών εστιών αντίστασης...»

Ιράκ 2003; Όχι. Βιετνάμ 1966.

Η διαφορά είναι ότι για το Βιετνάμ του 1966 στις ΗΠΑ ακόμη δίνουν εξηγήσεις. Η συζήτηση συνεχίζεται. Εδώ ακόμη περιμένουμε να καταλάβουμε πως ένας «ηλίθιος» δεύτερης διαλογής ηθοποιός γονάτισε μια υπερδύναμη...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 31.3.2003