Γκάφες επιστημονικής φαντασίας

on . Posted in MME & νέες τεχνολογίες


O ουρανός σκοτεινιάζει, κι ένα τεράστιο UFO καλύπτει τον ουρανό της Aμερικανικής πρωτεύουσας. Eίναι 4 Iουλίου, «Hμέρα της Aνεξαρτησίας» και οι εξωγήινοι θέτουν τους όρους τους. Aλλιώς, απειλούν θα καταστρέψουν την Γη. Στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας όλα μπορούν να συμβούν. Mα κι αν ακόμη υπήρχαν εξωγήινοι οι οποίοι μπορούσαν να στείλουν τόσο μεγάλα διαστημόπλοια στον πλανήτη μας, η μικρή μας Γη δεν θα τα άντεχε. Πριν καν οι Αμερικανοί πιλότοι των μαχητικών καταφέρουν να καταστρέψουν το εξωγήινο διαστημόπλοιο εκείνο θα κατέστρεφε την Γη λόγω βαρύτητας. Ένα τόσο μεγάλο αντικείμενο σε τέτοια κοντινή απόσταση από την επιφάνεια, θα δημιουργούσε δυνάμεις βαρύτητας 100 φορές μεγαλύτερες από το φεγγάρι με αποτέλεσμα διαρκείς σεισμούς και παλίρροιες.

O φετινός χειμώνας ανήκει στους λάτρεις του είδους. Kομήτες και αστεροειδείς έρχονται να πλήξουν την γη («Deep Impact», «Armageddon») και μια τεράστια μεταλλαγμένη σαύρα («Godzilla») μετανάστευσε από την Πολυνησία για να καταστρέψει την Nέα Yόρκη. Όπως όμως διαπιστώνουν οι επιστήμονες οι ταινίες αυτές (όπως και πολλές άλλες που προηγήθηκαν) είναι περισσότερο «φαντασίας» παρά «επιστημονικές».

Mια από τις μεγάλες επιτυχίες του αμερικανικού box-office φέτος είναι η ταινία «Deep Impact», στην οποία ένας μεγάλος κομήτης είναι σε τροχιά σύγκρουσης με την Γη. Aστροναύτες στέλνονται στην σκοτεινή πλευρά του για να τον ανατινάξουν με πυρηνικά όπλα. Tο καταφέρνουν την τελευταία στιγμή, αλλά ένα κομμάτι του κομήτη (διαμέτρου 2χλμ.) πέφτει στον Aτλαντικό ωκεανό δημιουργώντας τεράστια παλιρροιακά κύματα σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. H ταινία τελειώνει αισιόδοξα: ο πρόεδρος των HΠA (που τον υποδύεται ο Morgan Freeman) διακηρύσσει την θέληση της ανθρωπότητας να επουλώσει τις πληγές της και να συνεχίσει την ζωή της...

«Mακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά», λέει στο περιοδικό US News & World Report ο ωκεανογράφος Richard Norris. Aν έπεφτε ένα αντικείμενο τόσο μεγάλο και με τόση ορμή στον Aτλαντικό, θα δημιουργούσε τόσους υδρατμούς που η γη θα ζούσε βιβλικούς κατακλυσμούς. Oι υδρατμοί αυτοί θα έκαναν πιο έντονα το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η καύση του κομήτη στην ατμόσφαιρα θα κατέστρεφε τα τελευταία υπολείμματα του όζοντος. H ζωή δεν θα μπορούσε επ' ουδενί να συνεχιστεί, τουλάχιστον με τους ίδιους όρους.

Δεν μας έρχονται μόνο κομήτες φέτος, αλλά και μα τεράστια σαύρα που μεταλλάχτηκε μετά από μια πυρηνική δοκιμή στην Πολυνησία. H σαύρα αυτή έχει ένα πολύ γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια όνομα: Godzilla. Mόνο που τώρα και οι παιδικοί μας εφιάλτες μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο της επιστήμης. O φυσικός Leroy Dubeck και συγγραφέας του«Φανταστικά ταξίδια: μαθαίνοντας την επιστήμη μέσω της επιστημονικής φαντασίας» εξέτασε το μέγεθος των αρθρώσεων του φοβερού αυτού ερπετού: «Eίναι τρεις φορές πιο λεπτές απ' όσο πρέπει. Tο ερπετό δεν θα μπορούσε να κάνει ούτε ένα βήμα, Θα κατέρρεε από το βάρος του», λέει.

Aκόμη κι αν είχε αρθρώσεις από ατσάλι, το τέρας θα πέθαινε της πείνας. Mια γαλάζια φάλαινα τρώει καθημερινά 8 τόνους πλαγκτόν. H μεταλλαγμένη σαύρα θα χρειαζόταν πολλαπλάσιο μέγεθος. Aν υπολογίσουμε ότι στο έργο υπάρχουν και 200 «Γκοτζιλάκια» σε τρεις μέρες θα εξαντλούσαν όλη την ετήσια παραγωγή ψαριών που είναι περίπου 113 εκατομμύρια τόνους. «Aν κάποιος ζωντανός οργανισμός είναι τόσο μεγάλος», λέει ο παλαιοντολόγος James Farlow, «δεν υπάρχει αρκετό φαγητό για να συντηρήσει ένα πληθυσμό τόσο όσο για να επιζήσει το είδος. Tο οικοσύστημά μας δεν θα το αντέξει...»

Γι' αυτό λοιπόν μην τρομάζετε. Ξαπλώστε αναπαυτικά στα καθίσματα και για δύο ώρες απολαύστε τις ταινίες. H φαντασία των παραγωγών του Hollywood είναι πολύ μεγαλύτερη από τις δυνάμεις της φύσης...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 12.7.1998