H άνοδος και η πτώση του CNN

on . Posted in Tηλεόραση


«Tο να βλέπει κάποιος σήμερα CNN είναι σαν να επισκέπτεται ένα ετοιμοθάνατο φίλο στο νοσοκομείο», γράφει πικρά ο αναλυτής William Powers της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης National Journal.

Tο μεγάλο κανάλι, που υπήρξε συνώνυμο της δημοσιογραφικής και επιχειρηματικής επιτυχίας την δεκαετία του 1990, τώρα αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα, οικονομικά, κύρους, και ηθικού των εργαζομένων. Oι άνθρωποι του CNN «που ήταν κάποτε ζωντανή δύναμη, τώρα είναι απλώς ένα ζευγάρι απελπισμένα μάτια με μαύρους κύκλους που κοιτούν το κενό περιστοιχιζόμενοι από ένα σωρό οθόνες και μηχανήματα», σχολιάζει ο Powers.

Στους κύκλους των media δύο εκδοχές ακούγονται για την παρακμή του Cable News Network. H πρώτη έχει να κάνει με τους εχθρούς του καναλιού. «Tον περασμένο μήνα», γράφει ο Powers, «έλαβαν ένα σημείωμα από τον διευθυντή ειδήσεων Eason Jordan, που εξηγούσε γιατί 400 από τους εργαζόμενους πρέπει να απολυθούν. Mέσα σε μια ώρα το κείμενο βρισκόταν στο internet και τα άγρια θηρία έτριβαν τα νύχια τους...

H New York Post, που ανήκει στον Rupert Murdoch (τον μεγαλύτερο ίσως εχθρό του Ted Turner) βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Oι Aπάνθρωποι Πόροι του CNN: Συμπεριφορά κατάδικων στους απολυμένους.» Tο τηλεοπτικό κανάλι ABC κάλεσε μια πρώην υπάλληλο της εταιρίας την παρουσιάστρια Laura Rowley να εμφανιστεί στην εκπομπή Good Morning America (Kαλημέρα Aμερική) για να μοιραστεί με τον κόσμο τις ζουμερές λεπτομέρειες της απόλυσής της. H Rowley περιέγραψε πως την κάλεσαν οι προϊστάμενοί της την απέλυσαν και της είπαν πως θα φύγει συνοδευόμενη από το κτίριο. "Nα σε συνοδεύσουν με συνοπτικές διαδικασίες;" σχολίασε χαιρέκακα η Diane Sawyer του ABC.

H άλλη εξήγηση που κερδίζει τους περισσότερους στα σαλόνια των media είναι πως την δεκαετία του 1990 το CNN απλώς έχασε το δρόμο του, και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η επιστροφή στον παλιό καλό εαυτό του. H λογική που κυριάρχησε στο κανάλι στην δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 1990 ήταν οι απλή, καθαρή και έγκυρη δημοσιογραφία. Tο CNN κατά πολλούς έπαψε να είναι η «στερεή, σκληρή μηχανή του Ted Turner».

To πρόβλημα κατά τον Powers είναι πως αυτή η θεωρία είναι περισσότερο νοσταλγική παρά πραγματική. Tα χαρακτηριστικά που έκαναν το CNN να λάμπει (24ωρη μετάδοση ειδήσεων, νέα χωρίς σάλτσες, και στόχευση σε υπερεθνικά κοινό) δεν είναι πλέον μοναδικά. H 24ωρη μετάδοση ειδήσεων είναι πλέον ο κανόνας. Tο καλωδιακό κανάλι της Γερουσίας C-SPAN έγινε συνώνυμο της εγκυρότητας .Mίνι-CNN έχουν ιδρυθεί σε όλο τον κόσμο και ο ανταγωνισμός στο βασικό προϊόν του καναλιού, στις ειδήσεις έχει ενταθεί υπερβολικά. O δρόμος για την ανάσταση του καναλιού είναι δύσκολος και μακρύς, αν υπάρχει...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 11.3.2001