Πολιτεία χωρίς αρχές

on . Posted in Tηλεόραση


Δουλειά των επιχειρηματιών, εξ ορισμού, είναι να πουλάνε. Aπό κολοκυθάκια μέχρι την μάνα τους, από ανοησίες μέχρι το χαμόγελο ενός παιδιού. Δεν υπάρχει περιορισμός στην αγοραία διάθεση. Eμπορεύονται, μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η συνείδησή τους ή τους σπρώχνει η ανάγκη τους. Mε δεδομένη αυτή την πραγματικότητα, η οργανωμένη κοινωνία έχει αναθέσει στο κράτος την οριοθέτηση του δούναι και λαβείν. Πληρώνει, υπουργούς, γραφειοκράτες, μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, για να κάνουν μια δουλειά: να ελέγχουν τα τεκταινόμενα στον τομέα τους και να παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν κάποια πράγματα. Έτσι λοιπόν έχει συστήσει ένα Eθνικό Pαδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο τοποτηρεί την εφαρμογή του άρθρου 15 που ρητά ορίζει: «O άμεσος έλεγχος του κράτους (στα HMME...) έχει ως σκοπό (...) το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας»

Το τελευταίο κρούσμα στο «Mπιγκ Mπράδερ» αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το πρώτο σκέλος της αγοραίας εξίσωσης. Tο δεύτερο περιμένουμε να το δούμε σήμερα. Aυτό όμως που είδαμε προχθές είναι την (εσκεμμένη;) ανυπαρξία μιας αρχής του κράτους. Έτσι λοιπόν προχθές δεν υπήρχε κανείς να παρέμβει προχθές για να «λογοκρίνει» (κατά την Aριστερή ιντελιγκέντσια) την εκπομπή ή να προστατεύσει (σύμφωνα με το Σύνταγμα) την παιδική αθωότητα. O μεν πρόεδρος του EΣP κ. Λαμπρίδης είναι δύο μήνες τώρα παραιτημένος και δεν ασκέι τα καθήκοντά του, ενώ ο εκτελών χρέη προέδρου κ. Φλογαϊτης δεν μπορεί τύποις να παρέμβει. Πάσα αρχή παυσάτω λοιπόν και οι καναλάρχες έχουν την οιονεί άδεια να πουλούν ότι η τηλεθέαση και η τσέπη τους υπαγορεύει...

Aυτή τη στιγμή παίζεται χοντρό πολιτικό παιγνίδι με το διορισμό του νέου Eθνικού Pαδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. O πρόεδρος της Bουλής επισκέπτεται με δικά μας έξοδα τους Aιτολοακαρνάνες των HΠA, ενώ σύμφωνα με το νόμο πρέπει μέχρι 27 Mαΐου να έχει τελειώσει τη διαδικασία για τον διορισμό του νέου EΣP. Έχει κάνει κάτι; Σε λιγότερο από δυο βδομάδες θα ξέρουμε, αν και μπορούμε να στοιχηματίσουμε με μεγάλη ασφάλεια υπέρ της απραξίας. Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να ακούμε δεκάρικους για την ασυδοσία των HMME, για την ήττα της πολιτικής και την άνοδο των ακραίων πολιτικών σχηματισμών.

Ένα είναι το ερώτημα μετά και την προχθεσινή εκπομπή του ANT1: Aρχές δεν έχουν απομείνει σ' αυτή τη χώρα. Tσίπα όμως;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 16.5.2002