Οι συμψηφισμοί και οι ...μαύροι

on . Posted in Tηλεόραση


Η κατακλείδα κάθε ελληνικής συζήτησης (όταν στριμωχτεί ένας από τους συνδιαλεγόμενους) είναι το ιστορικό: «καλά κι εσείς γιατί βασανίζετε τους μαύρους;». Το ζήσαμε στον Γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, στην επίθεση στους Δίδυμους, το ακούμε σε κάθε δικαστική παρέμβαση, το διαβάζουμε και τώρα με αφορμή την διαταγή για μεταμεσονύκτια προβολή του «Μπιγκ Μπράδερ».

Οι ρωμαίικοι συμψηφισμοί παίρνουν πολλές μορφές. Μία είναι η γνωστή και αφορά τις ΗΠΑ. «Εντάξει σκοτώθηκαν 3.000 αθώοι στους "Δίδυμους Πύργους", αλλά οι ΗΠΑ βασάνιζαν τους μαύρους, τους κίτρινους (Βιετναμέζους), τους κόκκινους (Ινδιάνους), τους λευκούς (προλετάριους)». Aρα για να ισοφαρίσουν της γης οι κολασμένοι πρέπει να σκοτωθούν μερικά εκατομμύρια ακόμη Αμερικανοί. Όποιος εκδηλώσει συμπάθεια για το 3.000στό θύμα είναι είτε υποκριτής, είτε αμερικανόδουλος. Από το 1.000.000 και πάνω το συζητάμε...

Η δεύτερη μορφή συμψηφισμών εμφανίστηκε την περίοδο που το κράτος γκρέμιζε τα αυθαίρετα: «Τα δικά μας γκρεμίζετε!», ωρυόταν πολλοί στα κανάλια. «Δεν πάτε να γκρεμίσετε τις βιλάρες (π.χ.)του Λάτση, του Βαρδινογιάννη κ.λ.π.». Αυτή η μορφή εμφανίζεται και σε πιο μοντέρνες εκδοχές κάθε φορά που κάποια αρχή πάει να γκρεμίσει αυθαίρετα κάθε είδους: «Καλά τα παραπήγματα στα Τέμπη τους ενόχλησαν; Δεν κοιτούν τον Γιδόπουλο που έχει κλείσει όλη την παραλία;» ακούστηκε σε ένα κανάλι.

Η νέα μορφή συμψηφισμών ξεκίνησε με την δικαστική εντολή να μεταδίδονται μεταμεσονύκτια τα παιγνίδια της κλειδαρότρυπας.». «Καλά το "Μπιγκ Μπράδερ" τους ενόχλησε; Δεν βλέπουν τη Σούλα, τη Μπούλα και τη Μαρία που κάνουν τα χειρότερα; Aσε δε οι Αμερικανοί βασανίζουν τους μαύρους, ο Αραφάτ παραμένει εγκλωβισμένος και οι ισχυροί ακόμη ρυθμίζουν τις τύχες του κόσμου! Το "Μπιγκ Μπράδερ" ενόχλησε την ηθική μας;»

Όλα τα τελευταία βέβαια είναι αλήθεια: Παιδιά σκοτώνονται ακόμη στην Παλαιστίνη και κανείς δεν σκέφθηκε ακόμη να προσφύγει στο Πρωτοδικείο Αθηνών να βγάλει μια δικαστική απόφαση που να απαγορεύει την αιματοχυσία. (Για την ακρίβεια: Μια φορά προσπάθησε ο κ. Καζάκος και οι συνοδοιπόροι του να στήσουν ένα διεθνές δικαστήριο για να λύσουν το Γιουγκοσλαβικό και γέλασε κάθε πικραμένος της υφηλίου.) Η αλήθεια πάντως είναι πως ελληνικά δικαστήρια με τα εγχώρια, σαν το "Μπιγκ Μπράδερ" ασχολείται. Όταν διευρύνει τις αρμοδιότητές του στο Μεσανατολικό θα στείλουμε τον κ. Ματζουράνη να κάνει ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η πολιορκία της Ραμάλα...

«Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 29.6.2002