Η ιστορία μιας είδησης

on . Posted in Tηλεόραση


Ήταν γύρω στις μία μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν από την ΝΕΤ «έσκασε» η είδηση για την πτώση του λεωφορείου στον Αλιάκμονα. Πρώτες πληροφορίες, εξαιρετικά αντιφατικές, κανένας λόγος για νεκρούς, και στην οθόνη ένα λεωφορείο στη στεριά, στο οποίο μάλιστα μπαινοβγαίνουν άνδρες των σωστικών συνεργείων. Απορίες στους τηλεθεατές: πως είναι δυνατόν να μην ξέρουν την κατάσταση των επιβαινόντων όταν έχουν πρόσβαση στο λεωφορείο; Και που είναι τα νερά στα οποία είναι μισοβυθισμένο το μοιραίο όχημα; Απάντηση: ήταν βίντεο αρχείου, χωρίς να επισημαίνεται πουθενά.

Γύρω στις 1.30 μπαίνουν όλα τα κανάλια στο χορό. Κάθε κανάλι είχε και το δικό του λεωφορείο. Ένα ήταν γερμένο στην άκρη ενός δρόμου (ANT1), ένα άλλο μισοβυθισμένο σε μια γούρνα (MEGA), ένα τρίτο τρακαρισμένο (STAR), και μόνο το ALTER δεν είχε βρει λεωφορείο αρχείου κι άρχισε να μας δείχνει ένα ΙΧ στον πάγο! Βέβαια όλα είχαν την επισήμανση «πλάνα αρχείο», μόνο που η απορία του τηλεθεατή παρέμενε: σε τι χρειάζονται τα λεωφορεία, αφού δεν προσθέτουν τίποτε στην είδηση; Ο τυφλός κανόνας της οπτικοποίησης κυριάρχησε για μια ακόμη φορά...

Γύρω στις 2.00 έρχονται τα πρώτα πλάνα από το MEGA, με τη γνωστή «αράχνη» για να μην τους κλέψει κανείς το υλικό. Το ALTER που δεν έχει βρει ακόμη λεωφορείο αρχείου, δεν κολλά σε «αράχνες». Μεταδίδει το υλικό του MEGA βάζοντας ένα πολύ πιο σκούρο λογότυπο του σταθμού του πάνω στην «αράχνη» των ανταγωνιστών του.

Έχει αρχίσει όμως το μαρτύριο που ονομάζεται ζωντανή μετάδοση με ταυτόχρονη εκτόξευση των γνωστών μαργαριταριών. Το κακό όμως είναι ότι τα μαργαριτάρια εκτοξεύονται από μέρος που εμποδίζει τα σωστικά συνεργεία να κάνουν τη δουλειά τους. Ακολουθεί, σε ζωντανή μετάδοση επίσης (MEGA), ένας ελεεινός καυγάς των δημοσιογράφων και τεχνικών με αστυνομικούς. Οι δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι είναι εκεί για το καλό της ...Ελλάδας (γενικότερα) και της ενημέρωσης (ειδικότερα). Οι αστυνομικοί τους παρακαλούν να φύγουν γιατί υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Προς αισχύνη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (η ΕΣΗΕΜ-Θ υπάρχει;) η μετάδοση των μαργαριταριών συνεχίζεται από το ίδιο ακριβώς σημείο.

Έτσι χάρη στις μεγάλες μάχες που «αι ημέτεραι δυνάμεις των καναλιών» κέρδισαν, όλη η Ελλάδα παρακολούθησε σε ζωντανή μετάδοση την ανάσυρση 23 ατόμων, από τα παγωμένα νερά του Αλιάκμονα. Αναζητείται ακόμη ένα τρίχρονο αγοράκι και η δημοσιογραφική ευπρέπεια...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24.2.2003